Само за първия учебен срок седем семейства са отписали децата си от училище, защото заминават в чужбина да работят и там ще учат и децата. Това съобщи с тревога директорката на Националното училище по изкуствата в Русе Мария Дуканова. 
Тревогата обаче не е единствено нейна. До този момент през тази учебна година 179 деца са изведени от училищата, като причината е именно тази - родителите заминават да работят в чужбина или в някои по-големи градове като София и Варна, потвърди началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов. До края на учебната година със сигурност децата, които напускат училище по тази причина, ще станат поне триста, продължи Райнов. И поясни, че миналата година ситуацията е била същата: 300 русенски деца са били отписани от училищата, тъй като се местят със семействата си другаде, в търсене на по-добра реализация и условия за живот. 
На фона на растящия демографски срив бройката на момичетата и момчетата, напускащи Русе по напълно обективни причини, е шокираща. Най-малкото, защото излиза, че освен че по принцип се раждат по-малко българчета въобще и русенчета в частност, оказва се, че всяка година по едно средно голямо училище просто напуска града „от само себе си“. И това не са ромчета, които според родителите им няма какво толкова да учат - това са деца от читави семейства, а самите родители са мислещи и активни хора, коментират педагози.   
Информацията на Регионалния инспекторат по образованието потвърждава данните на Териториалното статистическо бюро за продължаващата емиграция на русенци в чужбина. Според последните налични данни, само през 2014 г. 726 от жителите на Русенска област са се изселили в други държави и броят им расте с над 70% спрямо предходната година. Седем от всеки десет емигранти са на възраст между 20 и 49 години, голяма част от тях вече с деца.
През 2014 г. външната миграция е свила населението на областта с 1,1%, тъй като повече хора заминават за чужбина, отколкото се заселват тук. Отделно в резултат на отрицателния естествен прираст броят на жителите намалява с 1940 души.
Според статистиката обаче нараства броят на чужденците, заселващи се в Русенско. За 2014 година те са 466 и са с 37,9% повече, отколкото през предходната 2013 г. Половината имигранти, избрали областта за свой нов дом, попадат във възрастовата група 20-49 навършени години. 
Положителна е и вътрешната миграция с други области от страната. През 2014 г. от други региони тук са се преселили 1638 души. 
Отимистичните статистически данни от последните два абзаца обаче по никакъв начин не правят общата картина в Русе по-розова.