Основният етап от изграждането на градската железница в Русе, която ще свързва Централна гара с Индустриалния парк, гара Север, компаниите на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене и Мартен, ще е с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 за престой по гари и спирки, а останалите 26 за движение. Прогнозната цена за изготвянето на инвестиционния проект за първия от шестте етапа е от 250 000 до 300 000 лева, които се очаква да бъдат осигурени по програма Джесика, като вече има проведени предварителни разговори. Това стана ясно при представянето на разработения проект за прединвестиционното проучване за градската железница от проектанти на русенската фирма „Гео-Чонов“, които разгледаха шест етапа. 
Предлага се в участъка от Централна гара до Мартен да се използват 4 дизелови мотриси, които ще могат да превозят до 2400 души в едната посока в пиковите часове, а през останалото време една мотриса да може да извозва 300 пътници. За реализацията на проекта обаче е необходимо да се изградят 5 нови жп спирки - „Родина“, „Университета“, „Безмитна зона“, „Булмаркет“, „Лукойл“, както и нов жп участък преди Мартен с дължина 613 м, жп спирка „Мартен“ и автопаркинг. Нужен е и ремонт на 10,2 км железен път и снабдяване на гара Русе-север и гара КТМ с електрически централизации за автоматично управление на движението на влаковете. 
Вторият етап от разработения проект предвижда изграждането на отклонение до Индустриалния парк с дължина 3,154 км, преминаващо през гара Разпределителна и гара Изток. Привлекателна панорамна линия по река Дунав с обща дължина 5,9 км и връзката на гара Север със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, гара Запад и гара Долапите е идеята за следващия етап. 
21 км участък с маршрут Русе-пътническа - спирка „Долапите“ - Гара Долапите - спирка „Божичен“ - гара Иваново и обратно е предложението на проектантите за четвъртия етап. Те са предвидили и 16-километрова връзка от Русе пътническа през Русе разпределителна до Гюргево север, а оптимистичният последен етап предлага 111 км маршрут, който да свърже Русе пътническа с Русе разпределителна, Гюргево север, Букурещ и летище Отопени.