Усилено текат строителните дейности по обновяването на пет детски площадки в квартал „Дружба“ - 1, 2 и 3, които са част от планираните за ремонт през следващите месеци 20 места за игри. Първите ремонтирани детски кътове ще са при блокове 7, 22, 1, МНО 4, както и на бул. „Гоце Делчев“. Освен това е предвидено да се изгради изцяло нова детска площадка на юг от бл. „Бръшлян“ на ул. „Мальовица“. Девет от планираните за ремонт площадки са за най-малките малчугани до 3 години, а останалите са за по-големи деца до 12 г.
Близо 100 са ремонтираните в Русе детски площадки през последните пет години, изградени са и три нови. През тази година се изготвят проекти за реконструкция на още 20 детски площадки и 1 чисто нова, като през 2016 се очаква Русе да се сдобие с общо 42 обновени детски площадки в централната градска част и във всички квартали на града. 
Поетапното обновяване на детските площадки в Русе се налага, защото много от съоръженията на тях са стари и частично деформирани, а понякога и липсват, настилката е от асфалт или бетон и не е безопасна за игра на децата. Ремонтните дейности предвиждат демонтаж на негодните стари съоръжения и поставяне на нови, осигуряване на вход, изход и указателна табела за всяка площадка, оборудване с пейки, кошчета за битови отпадъци, нова ограда, както и полагане на ударопоглъщащи настилки и осветление.