Пътници по автобусната линия от Варна до Русе са пътували в пълен дискомфорт в 19-местен микробус поради правостоящи през целия път. На две жени им е станало лошо, тъй като по време на пътуването до тях са били изправени двама мъже, за които нямало места. Това пишат в жалба до общината и до РД „Автомобилна инспекция“ пътниците, които са ползвали в събота услугите на фирма „Кристал“, която от януари стопанисва линията до черноморския град и обратно след спечелен конкурс.
Според сигнала още на тръгване сутринта на 12 март от Русе е станало ясно, че девет билета за връщане вече са продадени. В 18 часа от Варна пък в микробуса са се качили с двама души повече от наличните 19 места, което притеснило останалите пътници. Куфарите в салона допълнително допринесли за лошото пътуване. Управителят на „Кристал“ Ерджан Юсню е декларирал на конкурса за линията, че ще пусне нови автобуси, а вместо това той обслужва пътниците с микробуси. С тях ли мисли да вози хората до Варна и обратно в натоварения летен сезон, питат в жалбата си пътниците от съботното пътуване.
Ерджан Юсню действително декларира, че ще пусне нови автобуси по линията Русе-Варна и обратно и поетапно започна да ги сменя, казаха вчера от общинския отдел „Транспорт“. Според тях 19-местните автомобили се водят автобуси, така че пуснатият микробус в събота не нарушава условията на конкурса. Колкото до правостоящите, от транспортния отдел посочиха, че това е от компетенциите на РД „Автомобилна инспекция“.
Возенето на правостоящи по такъв дълъг маршрут е нарушение и ако в буса е имало пътници без места, това е унижение за хората в него, посочи временно изпъляващият длъжността началник на РД „Автомобилна инспекция“ Светослав Иванов. Той уточни, че при него не е постъпвал сигнал за правостоящи в съботния превоз от Варна за Русе, но веднага ще изпрати екип на проверка във фирма „Кристал“.
Жалбата не отговаря на истината, защото на практика в микробуса са пътували 17 човека при общо 19 места, каза за „Утро“ Ерджан Юсню. Девет човека са си купили билети за връщане още в Русе, а във Варна са били продадени 8 билета, като единият пътник е слязъл в Цар Калоян. Той действително е получил оплакване по телефона, че пътниците пътуват при лоши условия в микробуса, но е свързал това оплакване не с правостоящи, а с факта, че хората се возят в микробус, а не в автобус. Имам автобуси и днес /вчера-б.а./ съм пуснал 48-местен за Варна, защото пътниците бяха много. В събота обаче имаше малко закупени билети и затова по линията тръгна микробус, уточни Юсню и декларира, че особено през летния сезон, когато се очакват много пътници до Варна и обратно, по маршрута ще пътуват големи автобуси.