Изпратили сме предложение за леко увеличаване на семестриалните такси за обучение, очакваме от Министерството на образованието и науката да го одобрят, съобщи вчера на пресконференция ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева. Увеличението ще бъде с 20-30 лева годишно за редовните студенти, а таксите на задочниците ще се изравнят с тези на редовните, обясни Пенчева. И тъй като сега задочниците плащат приблизително с 15-20 лева по-малко от редовните студенти, за тях повишаването ще бъде с до 50 лева. 
Ректорът не скри притеснението си от проектопостановлението на МОН за критериите, които ще определят бройките, подкрепяни от държавата по различните специалности. Реализацията на завършилите, процентът безработица и най-вече заплатите са доста по-различни в провинцията, отколкото в столицата, коментира Пенчева. Ако тези критерии се приемат, това ще усложни приема в РУ, призна тя и поясни, че вероятно ще се наложи да се балансира чрез увеличаване на чуждестранните студенти и на платеното обучение. Може би трябва да лобираме за отчитане на спецификата на региона, каза Пенчева и сподели, че по този въпрос обезпокоени били и нейни колеги от ВУЗ-овете в Шумен, Велико Търново, Варна. 
Тези тревоги няма да помрачат Деня на отворените врати, който РУ провежда в сряда. Осемте факултета ще имат презентации на щандове в Канев център, ще бъдат показани болидът, електромобилите, дроновете, каза Пенчева. Кандидат-студенти ще разгледат лабораторите и музейната експозиция, ще бъде отчетен и конкурсът за есе „Моят избор - РУ“. Очакваме ученици и техните учители и родители от Враца, Монтана, Плевен, Търговище, Силистра, Велико Търново, Разград, каза ректорът. И напомни, че още от януари тече записване или запазване на място в РУ от бъдещи студенти. 
Заявката, която сме депозирали в МОН, е за 2000 редовни и 600 задочни студенти за 2016/2017 година, каза зам.-ректорът Пламен Кангалов. В РУ се надяват министерството да им одобри прием на общо 220 бъдещи педагози редовно обучение, 65 в направление „Политика“, 235 в „Общо инженерство“, 165 в „Транспорт“, 145 в „Електроника и електротехника“. Бройките за едни от най-търсените специалности - кинезитерапевти и медицински сестри, са 70. Най-малко бройки са заявени за направленията „Растениевъдство“ - 30, „Математика“ - 25, и причудливото „Материали и материалознание“ - 20 души. По 30 бройки са заявени и за архитектура и строителство, химични технологии, хранителни технологии и др.