Стара едноетажна къща се срути до основи на русенската улица „Балкан“ 10 вчера около 06.30 сутринта, за щастие няма пострадали при инцидента. Собственик на постройката е 57-годишният Христо Ботев, който е извадил голям късмет, тъй като е напуснал къщата 5-10 минути, преди тя да рухне. 
Живея в тази къща, откакто се помня, поддържам си имота, който допреди два месеца беше в добро състояние. Комшията отгоре обаче си бетонира двора и сложи метър и половина камъни, а цялата вода започна да се стича при мен. Стените започнаха да се пропукват и реших да правя ремонт, но къщата не го дочака, разказа Христо, който от вчера е без покрив над главата си. Мъжът работи като охрана в Русенска корабостроителница и вчера е напуснал дома си малко след 6 часа, за да отиде на работа. Той има син и дъщеря, които живеят на квартира и ще го приютят временно. Имотът му не е застрахован.   
Цяла нощ не можах да спя и станах към 06.30 часа, за да си стопля вода. Тогава видях целия двор заринат с камъни и тухли. В този момент видях и ужаса на съборената съседска къща, изтичах навън и съседът отгоре, който се е събудил от грохота, ме попита дали Ицо е долу, а аз си спомних, че снощи лампите му светеха. Ужасих се още повече, че той е затиснат от руините, разказа съседката Цанка Тодорова. 
На място веднага са пристигнали екипи на Спешна помощ и Пожарната, които са се свързали с Христо, а той е казал, че вече е тръгнал на работа. 
Според съседката причината за срутването на къщата е активизирало се от дъждовете свлачище. Това е льосова почва и навсякъде по къщите има пропуквания и отворени фуги, допълни още жената.
С Христо разговаряхме скоро и той имаше намерение да започне ремонт и да укрепи къщата. Аз живея тук от 1959 година и той ми е съсед оттогава, но по къщата не е правен ремонт, каза Тодорова. Жената обаче се притеснява, че ако една от плочите по ската се откъсне, ще има щети и върху нейния дом. 
От общината веднага изпратиха експерти, които извършиха оглед на имота и ще дадат предписания на собственика да почисти и да укрепи ската. В района има и други имоти, които са в лошо състояние, но те също са частни и задължение на собствениците е да ги укрепват и поддържат, обясниха общинските служители.