С вълшебството на бароковите музикални послания завладяха фестивалната публика във втората вечер на „Мартенски музикални дни“ гостите от Академията за старинна музика. Ансамбълът гостува за първи път в България, при това единствено за русенския фестивал. Всеки от нас живее с тази музика по различна причина и от различен момент - аз, например, живея с нея от дете, каза преди концерта диригентът и солист на ансамбъла Павло Безносюк. Създадена през 1973 година от Кристофър Хогууд, Academy of ancient music е известно и авторитетно име, носител е на многобройни отличия, сред които 7 приза „Грамофон“. 
Музикантите свирят на старинни инструменти или на съвременни реплики на средновековни струнни, изработени по оригинали, запазени в прочути музеи. Те полагат специални усилия - от образователни програми до по-ниски цени за младежи, за да подготвят млада публика, която да цени старинното музикално изкуство, разказаха изпълнителите. 
Русенските ценители бяха зарадвани със стилна програма, в първата част на която поднесоха Театрална музика „Абделазер“ на Пърсел, Концерто гросо опус 5 на Джеминиани и сюита из операта „Пан и Сиринкс“ на Галярд. Панорамната картина на бароковата епоха бе допълнена във втората част на концерта, когато музикантите изпълниха Концерт за цигулка на Йохан Роман и Концерто гросо опус 6 на Георг Хендел. Публиката благодари с горещи аплодисменти, на които гостите от Острова отговориха с бис.