Русенската районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия кандидат за кмет на Кубрат Гюнан Халил и предстои в най-скоро време делото да бъде насрочено. Обвиненията срещу загубилия на балотаж кметското съревнование са за използване на фалшива диплома за завършено средно образование, за което законът предвижда до 8 години лишаване от свобода. Самият Халил не се признава за виновен и се очертава да оспорва вината си до последно.
Както „Утро“ подробно писа, скандалът около кандидат-кметът от ДПС се разгоря в навечерието на местните избори през октомври. Историята се размириса, след като в началото на септември Халил се записал да учи задочно в специалността „Технология и управление на транспорта“ в Русенския университет . Пробудили се обаче съмнения, че амбициозният кандидат-висшист използва фалшива диплома за средно образование.
Прокуратурата в Русе се самосезира и назначи проверка, а разследването приключи за 2 месеца. Първоначалните данни сочеха, че диплома за завършване  на Техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград на негово име не фигурира никъде. Това заяви и самият директор на училището, който бе категоричен, че дипломата е 100% фалшификат и обърна внимание, че почти всички нейни реквизити не са истински, като сред фрапантните пропуски са сгрешеното име на техникума и изписаната на печата Народна република България, макар че от 15 ноември 1990 година страната е Република България, а дипломата е издадена през 1991 година.
Халил ще отговаря само за използването на фалшивата диплома, а отделно разследването продължава по отношение на неизвестния й засега съставител.