Точно в деня, обявен преди 13 години от Министерския съвет за Ден на холокоста в България, учениците от 11 А клас в СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ проведоха интердисциплинарен урок по тази тема. Преподавателят по история Николай Чакъров припомни, че благодарение на гражданското общество в страната са спасени от депортация и от сигурна смърт в концентрационните лагери 48 000 български евреи. 
Учениците в Дойче шуле превеждаха и извлякоха квинтесенцията от важни документи, свързани с решението за депортацията на евреите от Германия за латвийската столица Рига, която преди повече от половин век е в пределите на Съветския съюз. Историческите материали бяха на немски, така че гимназистите превеждаха текстовете и ги обсъждаха, за да направят своите презентации пред преподаватели и гости, сред които и началника на Инспектората по образованието Димитър Райнов. 
Част от учебните материали, които станаха основа в работата по време на необичайния учебен час, провел се на български и немски, преподавателят Николай Чакъров е донесъл от пътуването си до Йерусалим, където неотдавна участва в семинар по темата за холокоста заедно с други свои колеги историци.