Гуми център „Ялта“ разполага с цялата гама от различни марки летни гуми на прага на пролетта и от днес русенци могат да оборудват автомобилите си с нови и качествени летни гуми, съобщи управителят му Румен Терзиев.
Елитният сервиз достави гуми от различни марки, които покриват всички сегменти - от най-масовия до най-високия, като цените са определени след специално проучване, за да бъдат безапелационно конкурентни.
Балансът на джантите със закупените оттам гуми се прави от автоматичен лазерен стенд „Хофман“, който изключва човешка грешка, защото сам разпознава алумуниевите и железни джанти и съвсем точно показва къде да се поставят балансите и дали те трябва да бъдат ковани или залепящи се, обясни специалистът.
Новото поколение „Хофман“ разполага с два лазера и с един сонар за разпознаване параметрите на джантите и гумите. При досега познатите машини за баланс работниците предварително нагласят размерите на джантите на скалата, след това ги закачат на въртящия се вал и като разберат къде трябва да се сложат баланси, спират машината и зачукват тежестите. При „Хофман“ всички тези операциии се извършват автоматично, посочи Терзиев. Работникът включва апарата, закача джантата и свръхпрецизните лазери посочват къде трябва да се разположат тежестите. Освен това при работа с алуминиеви джанти машината автоматично скрива балансите зад лъчите им и така допълнително допринася за естетиката им. При по-старите модели на „Хофман“ работникът трябва да влезе в програмата, да нагласи съответните параметри и тогава машината показва местата за поставянето на балансите, сега всичко е автоматизирано, уточни управителят на гуми център „Ялта“.
Когато гумата има дисбаланс, машината разполага с програма, която автоматично показва на колко градуса да се завърти гумата спрямо джантата, за да се свали грамажа на тежестите. Например, ако първоначално апаратът е показал баланс с тегло 60 грама, то след завъртането на гумата по указаните от техниката градуси грамажът на тежеста спада наполовина, което после оказва влияние както на гумата, така и на джантата, каза Терзиев. И допълни, че цената за баланс на гумите с тази машина се запазва както досега, независимо че технологията е уникална. Ако обаче клиент купи гуми от нас, поставянето и балансирането им на „Хофман“ е безплатно.