Започна записването за курсовете, които ще подготвят за изпитите кандидатите да изучават театрално актьорско майсторство в Училището по изкуствата, съобщи вчера директорката на НУИ Мария Дуканова. През лятото ще бъде приет вторият випуск от бъдещи звезди на театралната сцена, припомни тя. И уточни, че първият клас следовници на Мелпомена, приет през учебната 2015/2016 година, се подготвя под ръководството на директора на русенския театър Орлин Дяков. Вторият клас ще бъде поет от друго известно в русенските театрални среди име - актьора Любомир Кънев. Той ще води и курсовете за подготовка, които започват след 25 март. 
Подготвителните занятия са отворени и в тях могат да се включат момичета и момчета, които тази година завършват 7 клас и след началната дата, обясни Мария Дуканова. Допълнителни интензивни консултации ще има и от 6 до 17 юни. Документите на кандидатите за актьорската паралелка ще се приемат от 8 до 16 юни - тогава кандидатстват и другите седмокласници, които са избрали да продължат образованието си в НУИ по специалностите, свързани с музика и изобразително изкуство. Впрочем, тези, които миналата година не са успели по някаква причина да се запишат в актьорския клас и са били осмокласници другаде, сега могат да се явят на приравнителни изпити от 18 до 24 юни и да сбъднат мечтата си да учат за актьори. 
Приемните изпити са аналогични на тези в Театралната академия в София - кандидатите се представят с басня или монолог, песен и влизат в образ, който им задава изпитната комисия. Важно е да се знае, че после в НУИ те изучават много сериозно всички предмети, както във всяко други училище, но освен това усвояват дисциплини като техника на говора, сценични движения, пантомима, грим и перуки и др.