Да бъде свален имунитетът на депутата от ДПС Илия Илиев, поиска от Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров. Причината - съвместно разследване на Русенската окръжна прокуратура и на Софийска градска прокуратура показало, че той е съучастник в схема за присвояване на близо 3.3 милиона лева.
Според обвинението между 2007 и 2009 година, по времето когато е бил общински съветник от ГЕРБ в София и лидер на ромската организация ДРОМ, Илиев е контролирал чрез подставени лица три фирми - „Розалия ММ“ ЕООД, „Енерджи груп 2003“ ЕООД и „Строителство и инвестиции“ ЕООД. С тези дружества той подписвал договори за ремонт, но всъщност само получавал парите, без да върши грам работа, а действителните дейности били изпълнявани от жп работници.
В първия случай през декември 2007 година Илиев, чрез „Розалия ММ“ ЕООД, сключил договор с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за възстановяване на около 3 километра отводнителни съоръжения в междугарието Моруница-Бяла. За дейностите получил близо 1 милион лева от държавния бюджет, които отпуснал директорът на русенската жп секция. Ремонтът обаче реално не бил извършен от работници на наетата за целта фирма, а от служители на самата жп секция. Преговорите по поръчката били водени от самия Илиев, а за уж изпълнените дейности предоставял неистински документи и книжа.
През септември 2008 година настоящият депутат, който е влизал в парламента и като коалиционен партньор на СДС, се сдобил с поръчка за аварийно възстановяване на отводнителни съоръжения отново по линията Моруница-Бяла, но този път за близо 2.3 милиона лева. По този ремонт договори били сключени от поделението на „Транспортно строителство и възстановяване“ в Горна Оряховица с трите фирми на Илиев. 
По време на разследването се оказало, че официалните управители на „Енерджи груп 2003“ и „Строителство и инвестиции“ не знаели за тези договори, нито че те са ги подписвали. Собственичката на „Розалия ММ“ пък заявила, че се съгласила да се сдобие с фирмата срещу 300 лева по молба на „батко й Илия Илиев от Костинброд“. Междувременно подписвала и някакви документи, без да е наясно за какво става въпрос в тях.
Така депутатът се сдоби с обвинения за умишлено улесняване на жп директорите в Русе и Горна Оряховица за длъжностно присвояване в особено големи размери. За да бъде официално обвинен обаче, имунитетът на Илиев трябва да бъде свален.