Обезщетение заслужава русенка, която съвестно е използвала подлез въпреки неприветливото му състояние, но вместо да си осигури безопасно преминаване, се оказала с кървяща рана и охлузвания.
Случаят е от средата на юли 2015 година, когато около 10 часа пешеходката и синът й тръгнали да пресичат кръстовището на бул.“България“ с бул.“Гоце Делчев“ през подлеза. Ненадейно обаче жената хлътнала в необезопасената шахта. Кракът й се заклещил в пълната с мръсна вода дупка, при което русенката се строполила на земята. Успяла да стане благодарение на помощта на сина си и се отказала да ходи до аптеката, тъй като се почувствала унизена от случилото се. 
Пред съда тя обясни, че не е можела да предположи за опасността, която я дебне от иначе направеното за по-голяма сигурност съоръжение. Причината - не само в подлеза било мокро, а дупките - пълни с вода, но и било тъмно и буквално не се виждало кой къде и на какво стъпва. Затова поиска Община Русе да бъде осъдена за своята безотговорност, като претендира едва 868 лева обезщетение. Според местната власт обаче жената не е проявила внимание и затова е пострадала.
Съдът на първа инстанция сподели становището на пешеходката, като посочи, че Общината не се е погрижила за обезопасяването на шахтата и я осъди да плати 835 лева обезщетение с лихвите, както и 530 лева разноски по делото. Решението може да се обжалва.