Учените идентифицираха два гена, чиито модификации могат да увеличат или намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, сочи изследване,

публикувано в американското научно издание "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин". Изследването е направено на базата на генетичните данни на 190 000 души. Откритието може да помогне да се разработят нови методи за превенция, подобни на статините, които се предписват за понижаване на лошия холестерол в кръвта и намаляване по този начин на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Получените от нас резултати подкрепят идеята, че терапии действащи в посока регулиране на нивата на триглицеридите и мазнините, трябва помагат срещу образуването на плаки в артериите и да пазят от инфаркт. В рамките на това изследване, авторите му са потвърдили ролята на вече познати гени за защита от сърдечни заболявания или създаващи предпоставки за такива. Те са идентифицирали и два непознати досега гени - ANGPTL4 и SVEP1, които имат ключова роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания.