„Код: Лондон“ е филмовата премиера на предстоящата седмица и както си личи още от заглавието, лентата е продължение на хита от 2013 година „Код:Олимп“, в неделя вечер бТВ прикова стотици хиляди пред екрана.
Джерард Бътлър отново е безстрашният агент от тайните служби Майк Банинг, но този път действието се развива в английската столица, където британският премиер е починал при загадъчни обстоятелства. За погребението му пристигат лидерите на целия западен свят, включително и президентът на САЩ Ашър (Арън Екхарт). След като в „Код: Олимп“ Майк Банинг успя да го спаси от севернокорейските главорези, сега го придружава за поклонението в Лондон, което е най-зорко охраняваното събитие в историята. И също така е мишена за терористична атака, чието начало ще бъде покушението на президента Ашър. Заговорът е чудовищен, включва унищожаването на историческите забележителности на английската столица и налагането на нов ред, който може да изправи човечеството пред световна война. Само трима души могат да попречат на смъртоносния план - президентът на САЩ, най-довереният му таен агент Майк Банинг и една дама от британското разузнаване МИ-6 (в ролята Шарлът Райли), която не вярва на никого. И с пълно право...
Във филма участват още Анджела Басет, Морган Фрийман, Рада Мичъл и Мелиса Лео. Режисьор е скандинавецът Бабак Наджафи Карами („Лесни пари“). Снимките са правени в България, Англия и Индия.
Впрочем, когато излезе първият трейлър на филма, продуцентите предизвикаха скандал. Причината - клипът се появи дни преди годишнината от терористичния атентат в британската столица през 2005 г., при който загинаха 52 души, а освен това съвпадна с атаката на ислямисти в Тунис, също оставила голям брой жертви след себе си. Тогава председателят на организацията „Памет за Трависток“, учредена в името на жертвите от атентата на 7 юли, Филип Нелсън заяви, че това е „крайно безчувствено“, тъй като избраният момент е „напълно погрешен“ предвид предстоящата 10-а годишнина от най-тежката терористична атака в новата история на Великобритания. „Това не е първият път, в който Холивуд е нетактичен“, казва Нелсън.
Друг любопитен факт е, че премиерата на „Код:Лондон“ първоначално е насрочена за октомври 2015 г.,, но е била отложена за началото на 2016-а, за да се избегне пряк сблъсък с „Марсианецът“ на Ридли Скот.