Широката топла усмивка и 50-сантиметровата естествена коса. Това са първите неща, които моментално правят впечатление на човек, когато види за първи път новата „Мис Русе“. 16-годишната Мира Симеонова бе коронована като най-красива русенка за 2016 година навръх 1 март в хотелски комплекс „Рига“. Събитието бе белязано от духа на заобикалящите ни празници - Баба Марта и 3 март. Затова и 12-те кандидатки за титлата откриха конкурса с рокли в бяло, зелено и червено под звуците на поп музика с народни мотиви. 
Първа подгласничка на усмихнатата Мира стана Елвира Йорданова, която за втора поредна година заема второто място. За втора подгласничка бе определена Никол Събева, а за трета - Елица Йорданова. На събитието присъства лицензиантът на конкурса „Мис Свят България“ Страхил Гановски. 
Короната си новата „Мис Русе“ получи от миналогодишната й носителка Клементина Начева. Впрочем и Мира, и Клементина са възпитаничките на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, но се познават съвсем бегло.
Мира има 3 корони и участва на конкурси от 6-годишна, но за „Мис Русе“ се записала в последния ден
Модният подиум и сцената въобще не са нещо ново в живота на 16-годишната ученичка, която учи в клас с профил „Бизнес администрация“. Още докато била едва на 6 години, Мира сама изявила желание да участва в надпревари за красота. Увлечението й дошло от конкурсите, които с интерес следяла по телевизията. Дебютът й на крехката възраст обаче не й донесъл награди. Отличията започнали да валят през 2012 година, когато спечелила „Мини Мис Русе“. Две години по-късно решила отново да се пробва на същия конкурс и за втори път се окичила с короната. През 2014 година завоюва и първото място на „Малка Мис България“.
През цялото време до нея неизменно са родителите й, които я подкрепят във всяко нейно начинание и се радват на всеки нейн успех. 
„Аз не участвам на конкурсите с идеята да спечеля първото място. Много ми харесва самото преживяване на сцената. Изключително е емоционално и вълнуващо“, разказва Мира ден след като бе обявена за най-красивата русенка. И обяснява, че въпреки спечелените корони тръпката е водеща за нея и затова през годините се е явявала на конкурси, на които вече веднъж е побеждавала.
Впрочем тийнейджърката можела за малко да се размине с участието си в „Мис Русе 2016“, тъй като се записала за надпреварата в последния ден. Сама взела решението да се включи в конкурса, макар че и до нея стигали слухове, че подобни събития са нагласени. Съмнения, които бързо се опровергали. Освен това досега била твърде малка и нямала право да се бори за короната. Заради това обаче, че го направила в края на крайния срок, пропуснала официалната фотосесия на кандидатките, която бе заснета в автомобилния салон на „Мото Пфое“. Така изгубила възможността да се състезава във Фейсбук гласуването за любимка на социалната мрежа. В крайна сметка обаче се оказа, че след конкурса е спечелила повече, отколкото е загубила. Щастлива е, че се е борила с красиви момичета, и казва, че всяка една от тях е заслужавала да победи. Опровергава и митовете, че между участничките има свирепа завист и дори са готови на злобни номера. Напротив - с всеки следващ конкурс Мира разказва, че намира нови приятели.
Няколко часа, след като спечелила короната, деветокласничката влязла в класната стая
Въпреки възможността в деня след конкурса Мира да пропусне учебните часове, тя решила да отиде на училище, и то още в 7.30 часа сутринта. Там я посрещнали усмихнатите лица на нейните съученици.
„Заради репетициите преди конкурса бях освободена от училище и пропуснах няколко дена. Не исках обаче да отсъствам и в последния ден преди празниците“, разказва Мира. И допълва, че не чувства умора въпреки малкото сън след звездната вечер, тъй като я крепи еуфорията и радостта от спечелената титла. Пък и след конкурса е отпразнувала короната съвсем скромно само с най-близките си приятелки и е пропуснала дискотеките до зори.
Впрочем преди да попадне в редиците на Гимназията по икономика, Мира е завършила „Иван Вазов“. И макар сега да изучава засилено бизнес администрация, не смята да продължава обучението си в тази сфера. Споделя, че един ден иска да е адвокат, който практикува наказателно право. Причината - смята, че не винаги сочените за престъпници са виновни, и иска да се бори за справедливост. Не споделя масовото схващане, че щом един човек е задържан, той заслужава максимално тежка присъда, а е на мнение, че често в затвора попадат хора, които са нарочени или натопени.
„Чувала съм от адвокати за не един или два такива случаи и с това правото предизвика интерес у мен. Все още не съм решила къде ще продължа с висшето си образование, пък и има време пред мен. Засега обаче искам да остана да уча и живея в България. Смятам, че съм упорит човек и ако положа усилия, мога да се развия успешно и тук, а не в чужбина“, споделя Мира.
177-сантиметровата красавица поддържа мерки 85/60/90 без диети 
„Не съм спазвала нито диети, нито ритуали преди конкурса. По принцип не съм от хората, които гладуват или спазват специални хранителни режими“, разказва 16-годишната ученичка. Обяснява и че не страда от суеверия и не прави нещо специфично, което да й носи късмет, преди да излезе на сцената. Вместо това залага на своите качества и професионализъм. Смята, че е изградила необходимото поведение на сцената благодарение на участието си по ревюта и модни събития. Затова разчита на походката, излъчването и уникалната си усмивка. Не разбира вилнеещата мода сред тийнейджърките да излъчват хлад със сериозно изражение, а вместо това казва, че усмивката е едно от най-добрите качества на човек. Освен от топлото й изражение, околните остават впечатлени и от дългата й коса.
„Нито аз, нито моите близки сме я мерила. Преди няколко месеца обаче една дизайнерка бе възхитена колко е дълга косата ми и реши да научи дължината й. Мисля, че се оказа около 50 сантиметра“, разказва Мира.
Сблъсъкът й с модни специалисти и дизайнери всъщност въобще не е от вчера. От 4 години ученичката редовно участва в ревюта. Вероятно страстта й към модата е заложен генетично, тъй като и майка й на нейната възраст е била манекен и често е представяла облекла на сцената и пред фотографските обективи. Стопирала обаче модната си кариера, когато била 19-годишна, а Мира също смята, че поне до тази възраст може да продължи с изявите си на подиума. Разказва, че няма идоли в модната сфера, но истински я вдъхновяват ненадминатите модели на „Викториа сикрет“.
Изненадали я бързите и положителни, и отрицателни отзиви минути след конкурса
„Мис Русе 2016“ не крие, че още е във вихъра на емоциите след конкурса и вероятно все още не е осъзнала какво й се е случило. Въпреки това твърди, че се е подготвила да чуе всякакви коментари за себе си и ще положи усилия да ги приеме спокойно и с усмивка. А всъщност отзивите не закъснели, напротив - появили се и позитивни, и негативни мнения по неин адрес почти веднага след конкурса. 
Покрай ангажиментите, които съпътстват тежката корона, Мира не смята да загърбва нормалното си ежедневие. Тийнейджърката от години е активна спортистка. В продължение на 2 години е танцувала модерен балет, след което се е занимавала с акробатика и баскетбол. Най-новата й страст обаче е волейболът и смята занапред сериозно да наблегне на тренировките както със спортен клуб „Дунав“, така и с училищния отбор.