50-годишният украинец Володимир Тимчук, който е издирван от молдовските власти за контрабанда на цигари, се оплака от политическа репресия и заяви, че ще иска убежище в България.
Мъжът е задържан на Дунав мост още през януари и оттогава лежи в русенския арест. Обвиненията срещу него са, че между 2013 и 2015 година е организирал и транспортирал контрабандни цигари. Прокуратурата поиска Володимир да бъде задържан за постоянно, докато приключи делото по екстрадицията му.
Украинецът и адвокатът му обаче се възпротивиха първо на исканата тежка мярка заради нечовешките условия в ареста, а след това изтъкнаха, че наказателното преследване срещу него е резултат от тенденциозното отношение на Молдова към рускоговорящите.
„Аз симпатизирам на Русия, а хора като мен биват притеснявани заради възгледите си. В Молдова няма нормално правосъдие, а корупцията се шири. Затова не искам да бъда предаван на техните власти и ще искам политическо убежище в България“, заяви украинецът. И обясни, че е бил натопен като контрабандист от своя началник.
„Живея близо до границата и тъй като в Украйна нямаше работа, се хванах да работя в Молдова. На 23 май 2015 година, когато се случи това с цигарите, моят шеф ми се обади да отивам на работа и аз тръгнах. Но колата, която карах, не беше моя, а в нея бяха открити цигарите. Арестуваха моя шеф, но заради корупцията явно са го освободили и той е натопил мен“, обясни пред състав на Русенския окръжен съд Володимир. Мъжът бе категоричен, че дори вече има присъда за същото престъпление, за което сега Молдова иска да го съди.
Въпреки всичко обаче магистратите прецениха, че докато чака решение за екстрадицията си, за украинеца няма друга възможност, освен да бъде задържан в ареста. Мярката може да се обжалва.