Всепризнатият кросоувър Nissan Qashqai ще бъде първият автомобил на компанията в Европа, който ще бъде оборудван с технологията Piloted Drive, когато слезе от поточната линия следващата година. Това бе обявено днес от Nissan.

Произвеждан в най-големия завод на Nissan в Съндърланд, Великобритания, освеженият Qashqai ще бъде оборудван със „single-lane control“ (контрол на движението в една лента), функция, която ще позволи на автомобилите да се движат автономно и безопасно в рамките на специфични скоростни параметри в натоварения трафик на магистралите.

Технологията позволява на автомобила да следва пътя с активно завиване и поддържане на безопасна дистанция спрямо движещия се отпред автомобил, освобождавайки водачите от монотонността на трафика. Хиляди часове тестове и множество сензори гарантират, че системата предвижда правилно заобикалящата я среда.

Днешното съобщение бележи важна стъпка от ангажимента на марката да направи технологиите за автономно управление достъпни за всички. С него се постеля пътя за визията Intelligent Mobility на Nissan, 360-градусов подход към интелигентното автономно бъдеще. Nissan вече определи ангажимента си до 2020 да лансира гама от модели със способности за автономно управление, включително автомобили, които ще могат безопасно да преминават през кръстовища в града и да се движат в натоварен градски трафик, без да се налага намеса на шофьор.

Технологията ще бъде монтирана в масови автомобили и на достъпна цена, като първият модел ще се появи в Япония тази година. Пътно демо събитие в Европа през 2016 ще демонстрира зрелостта на технологията за автономно управление на Nissan.

Съобщението, по време на Автомобилен салон Женева, направи Пол Уилкокс, Председател на Nissan Europe. Той заяви: “Nissan Qashqai винаги е бил пионер на пазара, затова е подходящ клиентите да изпитат бъдещето на мобилността в нашия всепризнат кросоувър още през 2017. Ние в Nissan вярваме, че решенията за интелигентна мобилност, подобно на технологията Nissan Piloted Drive, трябва да са достъпни за всички, а не да са ограничени за премиум частта на пазара. Технологиите за автономно управление ще определят начина, по който ще пътуваме в бъдеще и днешното съобщение е забележителен момент за това да предложим тези технологии на масовия клиент.”

През следващите четири години Nissan ще лансира автомобили с повишени автономни способности като “multiple-lane control,” които автономно ще могат да решават опасни ситуации и да сменят пътни ленти при шофиране по магистрала. До края на десетилетието Nissan ще представи “inner-city” автономност, позволяваща на автомобилите да преминават през градски кръстовища, без да се налага шофьорска намеса.

“Въвеждането на технологиите Piloted Drive ще е еволюция, а не революция, тъй като градивните елементи са вече на място в много от нашите коли в лицето на нашата Safety Shield Technology. Когато контролът е в ръцете на водача, ние искаме да неутрализираме затруднението от това да си зад волана в натоварен трафик и да върнем отново вълнението от шофирането”, добави Уилкокс.

През септември 2015 последното поколение на Qashqai стана най-бързо произвежданият автомобил във Великобритания, счупил границата от половин милион произведени автомобила. След старта на производството си през 2014, на всеки 62 секунди от конвейра на завода в Съндърланд излиза по един автомобил от второто поколение на Qashqai.

За Nissan в Европа

Nissan има едно от най-всеобхватните присъствия на европейския пазар спрямо всички производители извън пределите на континента. За компанията работят повече от 17 600 служители в областта на дизайна, изследване & развитие, производство, логистика и продажби & маркетинг операции. През последната финансова година заводите на Nissan във Великобритания, Испания и Русия произведоха повече от 675 000 автомобила, в това число всепризнатите кросоувъри, малки автомобили, SUV-ове, търговски автомобили и електромобили, включително Nissan Leaf - най-популярният в света електрически автомобил. Като 97% от клиентите му искат да го препоръчат на свои приятели. Nissan предлага 23 разнообразни и иновативни продукта за продажба в Европа под марките Nissan и Datsun.