Над хиляда танцьори от различни любителски клубове по фолклорни танци от цялата стана ще пристигнат в Русе на 19 март, когато ще се проведе за пети път фестивалът „Русчуклийска среща“. Това съобщи вчера ръководителят на Фолклорен танцов театър Богдан Донев, който е и създател на русенския клуб „Играорци“ и инициатор на надиграването. 
Тази година ценителите на народните танци ще проведат своята енергична и колоритна сбирка не както обичайно в зала „Дунав“, а в новата зала „Булстрад Арена“. Причината е, че в „Дунав“ по същото време предстои да се проведат три спортни прояви, а когато научихме за това, вече имахме потвърждение на заявките на близо 600 от участниците в надиграването, каза Донев. Предислоцирането на фестивала обаче е свързано и с още нещо - за първи път тази година русенци ще трябва да си купят билети, за да наблюдават надпреварата, която ще се развихри на терена. Цената на билетите е 12 лева, но срещу тези пари публиката ще види не само танцьорите от Варна, Пловдив, Велико Търново, Елена, Рибарица, Тервел, Попово и още дузина български градове, но и концерта на Берковската духова музика със солист Йордан Йончев-Гъмзата, популярен от Шоуто на Слави. 
Началото на фестивала е в 10 часа, а финалът - в 18 ч. Концертът на берковските свирачи и Гъмзата ще бъде във втората част на деня, когато приключи конкурсната програма. Докато журито от трима професори - проф.Данаила Дженева, проф.Антон Андонов и проф.Николай Цветков, заседава, зрителите ще се забавляват с известните музиканти. Пак тогава ще поканим и всички от публиката да се уловят и да направят едно голямо русчуклийско хоро, обясни Богдан Донев. Той е изчислил, че освен емоцията и завръщането към колоритните корени на народната традиция, фестивалът „Русчуклийска среща“ носи на града и приходи от около 80-100 хиляди лева от нощувките и храната на участниците. 
Русе поне за един ден ще се превърне и в столица на българските народни танци, каза кметът Пламен Стоилов. И призна: „Още от първия път, когато присъствах на този фестивал, съм му абсолютен фен!“. Сигурен съм, че ще стане страхотно шоу, а и това е начин да накараме хората да се раздвижат - още повече в годината, когато Русе е европейски град на спорта, добави кметът.