Над 62% от учениците от 14 до 19 години пият, а около 10% го правят всеки ден! Това сочи допитването на Регионалната здравна инспекция сред 115 деца от СОУ „Йордан Йовков“, Икономическата гимназия, Гимназията по туризъм и Дойче шуле. В анкетата, отбелязваща февруари като месец на трезвеността, са участвали 57 момчета и 58 момичета, съобщи началникът на отдел „Промоция на здравето“ към РЗИ д-р Елка Юстиниянова.
37 деца от пиещите са посочили, че предпочитат концентрати, други 28 харесват вино. 43 са се напивали от 1 до 3 пъти през миналата година, 21 са посочили, че за една година са се напивали от 4 до 10 пъти, а 14 са падали от масите повече от 10 пъти.
Още по-тревожен е фактът, че всеки четвърти е опитал за пръв път алкохол преди да навърши 12 години, а други 13% са започнали да пият на 13 години.
Почти всичките 115 деца са отбелязали, че са запознати с рисковете за здравето от консумацията на алкохол, а 94 са заявили, че разбират какво е алкохолна интоксикация и могат да правят разлика между пияно състояние и алкохолизъм.
Честата употребата на алкохол от подрастващите води до престъпни прояви, насилие и рисково сексуално поведение, посочи д-р Юстиниянова.