Полицай, мъжкар, човек на честта - така ще бъде запомнен в Русе внезапно отишлия си Ваньо Танов. Генерала с изсечено лице не се страхуваше от битки и се бореше без колебание за всяка кауза, която смята за справедлива. При влизането в политиката му се наложи да се учи да замълчава, но така и не се научи да прекланя глава. Не се поколеба да се обърне дори срещу своите, като публично се опълчи срещу приетата с гласовете основно на ГЕРБ замяна на частен терен пред „Космополитан“ на Красимир Даков с парцела, на който днес се намира „План Б“.
Но това е невинна игричка в сравнение с натиска на милиардите, срещу които застана начело на митниците. Там борбата беше без ясен фронт. И петролният бизнес, и алкохолният се съпротивляваха до последно срещу опитите му да въведе ред и отчетност в рафинерии и дестилерии, а в гръб го предаваха част от собствените му колеги митничари, които смятаха, че корупцията е едва ли не част от служебните им задължения. Нападаха го от всички страни, но не го пречупиха.
Впрочем решителността на Танов пролича още през 2007 година, когато не се побоя от сблъсък с всемогъщия тогава вътрешен министър Румен Петков и подаде оставка като шеф на ГДБОП с мотива, че службата е изчерпала възможностите си за борба с корупцията по високите етажи на властта и наличието на политически чадър над сивата икономика и контрабандата. Оглушителен шамар за правителството и министъра! 
Емблематични ще останат битките на Танов с „Лукойл“. Надали ще се намери друг, който два пъти да посегне на лиценз на най-голямата компания у нас, за да я принуди да се отчита и на входа на нефта, и на изхода на горивата.
Другата му голяма цел беше да намали контрабандата на цигари и статистиката сочи, че е успял.
Последната му кауза беше да събере акциза от горивата, които според него са една от най-пълноводните финансови реки, които обаче текат не към държавата, а към частни джобове. 
Рекордните над 4.565 млрд. лв. приходи от акциз не могат да се обяснят с икономически растеж. В развитите държави отбелязват ръст 0.2% до 1-2%. У нас увеличението за година е 11.8%! Това единствено показва, че в хазната влизат приходи, които години наред не са събирани. За 25 години такъв ръст не помним, подчерта директорът на митниците Ваньо Танов в началото на годината.
Приходите от акциза на горивата са с 8.3% повече от тези през 2014 г., за тютюневите изделия ръстът е 16.5%, от акциз на алкохол е 6.4%, а за бирата - 4%, сочат данните на агенцията.
Тези приходи са предимно от осветления сив сектор, подчерта Ваньо Танов с уточнение, че става дума за близо 3 млрд. лева. Няма как обаче тази дейност да не е обвързана с ефективност на съда.
Много от разкритите случаи на измами остават без резултат, няма осъдени Отговорността за това е на съда и правораздавателните органи, посочи Танов.
Последният му поход бе за създаване на реална конкуренция на пазара на горива.
Цената на литър бензин с акциз и ДДС излиза около 1.8 лева. На този пазар има картел - бензинът се продава 45 стотинки по-скъпо, а разликите в крайните цени между търговците е незначителна, заяви Ваньо Танов през август миналата година.
„Няма да допуснем това повече. Ще има намаляване на цените. Да спрат да лъжат, да крадат - цяла палитра от измами“, подкрепи го отривисто премиерът Бойко Борисов.
Миналата седмица КЗК започна процедура по разследване на картел в горивата.
Може би не успя да се справи докрай само с една от целите си - да изкорени корупцията в митниците, макар че над никого не отвори чадър и не се поколеба да закрие прочутата митница в Свиленград заради системни скандали с подкупни служители. Но митниците са по-особена система - където текат пари и стоки, винаги ще има кандидати да си оближат пръстите.
Имаше само едно място, където Ваньо Танов истински си почиваше - пчелина му в Нисово. Тази пролет кошерите няма да дочакат своя грижовен стопанин.