Високосният 29 февруари се оказа фатален за директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, който вчера рано сутринта почина внезапно. 
Около 5.30 часа Танов почувствал силни болки в сърдечната област в дома си в София и се обадил на шофьора си. Той веднага пристигнал и повикал линейка, тъй като състоянието на митническия шеф било критично. Реанимобилът пристигнал по най-бързия начин, но на път за болница „Токуда“ Ваньо Танов издъхнал. Причината за смъртта му е масивен инфаркт.
Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 година в Монтана, където е завършил математическа гимназия, а след това инженерна специалност във ВИММЕС /днес Русенски университет „Ангел Кънчев“/, в който се дипломира като инженер и свързва живота си с Русе.
През 1985 година Танов започва работа като оперативен работник в Първо РПУ, а през 1991 г. оглавява сектор „Тежки престъпления“ в Криминална полиция в РДВР. Четири години по-късно става началник на Второ РПУ и под негово ръководство служителите в управлението постигат най-добрите резултати в България. Това води до предсрочното му произвеждане в чин майор. През 1998 година Танов оглавява регионално звено „Полиция“ в РДВР и лично води разследването на извършените от серийните убийци Здравко Петров и Пламен Радков пет екзекуции през 1998 и 1999 година. Двамата излежават доживотни присъди. За разкриването им Ваньо Танов е повишен в чин подполковник, а след година става и полковник.
Носител е на Почетен знак (I, II и III степен), медал „120 години МВР“ и почетно отличие „За доблест и заслуга“.
От 2002 година Ваньо Танов оглавява РДВР. Две години по-късно с указ на президента Георги Първанов е удостоен със звание генерал-майор от МВР.
През 2005 година ген.Танов става директор на НС „Борба с организираната престъпност“ в МВР.
През юли 2007 година Ваньо Танов подаде оставка, кандидатира се за кмет на Русе от партия ГЕРБ, но не успява да спечели.
На 6 август 2009 година поема ръководството на Агенция „Митници“, откъдего е освободен на 22 август 2013 година от финансовия министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов.
Второто му назначение като директор на Агенция „Митници“ е на 6 август 2014 година от служебното правителство на Георги Близнашки.
Загубих скъп приятел, човек, на когото вярвах и можех да се доверя, се казва в съболезнователен адрес на министър-председателя Бойко Борисов изпратен вчера до семейството на Ваньо Танов.
„През годините на общата ни работа в системата на МВР, както и като директор на Агенция „Митници“, Ваньо Танов многократно доказа своя професионализъм, изключителна принципност и последователност. Той вървя по своя път с достойнство и чест и ще бъде помнен от приятелите и колегите си със своята решителност и всеотдайност, с която защитаваше интересите на България“, пише премиерът.
Министърът на финансите Владислав Горанов също изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на Ваньо Танов.
„Генерала ще остане в паметта ни като достоен човек, мъжки отстояващ принципите си за честност, почтеност и справедливост“, казва финансовият министър по повод тежката загуба. Горанов изразява скръбта на цялото Министерство на финансите за човека Ваньо Танов, с когото всички работеха в синхрон, пълноценно и с ясни приоритети. В съболезнователния адрес се казва още: „Ще си спомняме времето, в което Ваньо Танов ръководеше Агенция „Митници“, с промените и реформите, които той предприе, за да може българската митническа администрация да заеме достойно място сред голямото митническо семейство. Под негово ръководство бързо и ефективно Агенция „Митници“ постигна резултатите, които обществото и държавата очакваха“.
Редакцията на „Утро“ изказва съболезнования на семейството и близките на Ваньо Танов.