Общо 2517 души и 403 обекта са проверени на територията на областите Варна, Враца, Кюстендил, Пазарджик и Сливен. За срок до 24 часа са били задържани 54 човека. 35 са проверените за последните две денонощия юридическите лица, извършващи частна охранителна дейност, в Пазарджишка област. Три акта са съставени по Закона за частната охранителна дейност във Враца, съобщават от пресцентъра на МВР.

В цялата страна продължава специализираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Целта е да се предотврати опасното и демонстративно управление на моторни превозни средства, както и рисковите маневри, създаващи предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Засилен е и контролът в районите на питейните и увеселителните заведения с оглед гарантиране на обществения ред и сигурността.

През изминалото денонощие на територията на Варна са проверени 41 обекта и 166 човека, сред които и известни на органите на реда. За извършени криминални престъпления 20 души за задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Сред арестуваните е 41-годишен варненец, познат на полицията. При извършените процесуално-следствени действия в дома и в автомобила му са намерени и иззети 259,51 г хероин, 63 г амфетамин, 9,84 г хашиш, 1 г екстази, както и две електронни везни. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна.

При проверките са констатирани 11 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни лица в заведения, на които са съставени АУАН и са предадени на родителите им.
 

Служителите на „Пътна полиция” са извършили проверка на 110 МПС, като при тях са установени 88 нарушения на Закона за движение по пътищата. Трима водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол. Съставени са 17 АУАН и 29 фиша.

В съботния ден, след възникнала конфликтна ситуация на пътя, прераснала във физическа саморазправа, са задържани двама младежи – на 19 и на 21 години от с. Тополи. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна. На двамата са повдигнати обвинения по чл. 131, ал. 1, т. 12 предложение 1 връзка с чл. 129, ал. 1 от НК, задържани са за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

В хода на акцията на територията на Врачанска област са проверени общо 441 души, 255 моторни превозни средства и 96 питейни заведения. Констатирани са 149 различни по вид нарушени, съставени общо 101 акта и 35 фиша, задържани са 12 души.
Три акта са съставени по Закона за частната охранителна дейност на трима души, установени в нощен клуб.

Установени са шестима шофьори, седнали зад волана с над 1,2 промила, а други четирима - с над 2 промила. Задържани са за срок до 24 часа. Други двама души са арестувани в землището на село Селановци, след като у тях били открити два металдетектора и седем антични предмета - монети, пръстен, малка статуя и други. При заградителни действия във Враца са задържани четирима, непосредствено след като разбили павилион за продажба на билети за градския транспорт. При проверка на лека автомобил и частен дом в Бяла Слатина от двама души е иззета суха листна маса - канабис.

В Кюстендилска област са проверени 247 моторни превозни средства, установените нарушения са 79. Без винетки са били седем водачи, започнати са досъдебни производства срещу осем души, шофирали след употреба на алкохол. Установените неправоспособни водачи са 4. За констатираните нарушения пътните полицаи са съставили 47 акта и 13 фиша.
При извършена проверка в дома на 40-годишен криминално проявен кюстендилец са открити и иззети 12 боеприпаса от различен калибър. Срещу него е започнато досъдебно производство. Установен е краден автомобил „Тойота“ – фирмена собственост, паркиран в ж.к. „Бистрица“ в Дупница.

Няколко часа след заявената кражба, полицаите са открили колата, изоставена в село Дяково. По случая е започнато досъдебно производство. В РУ - Кюстендил е задържан 42-годишният Р.П. за кражба на велосипед, който е бил оставен пред търговски обект на пл. „Първи май“. Колелото е намерено и иззето, а срещу мъжа - започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194 от НК.

В рамките на изминалите 48 часа по време на специализираната полицейска операция екипи от структурните звена на ОДМВР - Пазарджик са разкрили 12 престъпления: две кражби, четири случая на притежание на наркотични вещества, два - на управление на МПС след употреба на наркотични вещества, и три – на шофиране след употреба на алкохол. Проверени са общо 1821 души и 824 моторни превозни средства, инспектирани са 236 търговски, питейни, увеселителни заведения, хотели, къщи за гости. За срок от 24 часа са задържани 19 човека. По закона за движение по пътищата са констатирани 272 нарушения, за които са съставени актове и фишове. Служителите са проверили и 35 юридически лица, извършващи частна охранителна дейност.

Две са установените нарушения по Закона за чужденците в Република България. Установен е случай на опит да се прокарат неистински парични знаци в игрална зала, намираща се на територията на Пещера. По време на полицейската акция са иззети 4400 грама тютюн, 120 къса цигари без бандерол, както и 15 кубически метра немаркирана иглолистна дървесина.

В хода на спецакцията снощи на територията на Сливенска област са задържани двама за неизпълнение на разпореждане и оказване на съпротива на полицейските органи при изпълнение на служебните им задължения. Проверени са 89 души, 51 автомобила и повече от 30 обекта на територията на областта. Съставени са 18 акта и 29 фиша по ЗБЛД, ЗМВР, ЗВдП и Наредбата на общината.