Двамата основни кандидати за президентския пост във ФИФА Джани Инфантино и шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа очаквано продължават битката помежду си на балотаж. Това стана ясно след първото гласуване на извънредния конгрес на Международната футболна централа, който се провежда в Цюрих.

Право на глас имаха 207 членове на ФИФА, които трябваше да изберат между петима кандидати – генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа, Жером Шампан и Токио Сексвале. В последствие техният брой намаля до четирима, след като по време на речта си преди избора Сексвале обяви, че се отказа от своята кандидатура.

При проведеното тайно гласуване най-много гласове събра Инфантино с 88, следван от шейх Салман с 85. Това обаче не бе достатъчно на Инфантино, за да бъде обявен за новия президент, тъй като за победа в първия тур му бяха нужни 2/3 от гласовете.

Трети в гласуването бе принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин с 27, а французинът Жером Шампан получи 7 гласа. Във втория тур на изборите победителят трябва да има 50% и един глас.

Джани Инфантино е познат на широката публика като официалното лице по време на многобройните церемонии на УЕФА. Като генерален секретар обаче той бе с ключова роля за сериозното засилване на финансова мощ на централата, благодарение на която УЕФА догони основния си конкурент в лицето на ФИФА.

В своята предизборна програма 45-годишния Инфантино представи амбициозните си планове за сериозно увеличение на средствата за футболните федерации. Той сподели, че смята да инвестира близо 1 милиард долара за развитието на футбола на всеки четири години. Освен това той предложи и увеличаване на бройката на участниците на световното първенство от 32 на 40.

Шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа е президент на Азиатската футболна конфедерация (АФК) от 2013 година. Преди изборите той имаше огромна подкрепа не само на федерациите от Азия, но и на тези от Африка. Първоначално Салман не проявяваше амбиции да се кандидатира за президентския пост във ФИФА, тъй като подкрепяше кандидатурата на Мишел Платини за заместник на Блатер. След разразилия се скандал между шефовете на УЕФА и ФИФА, който доведе до отстраняването и на двамата, обаче Салман реши да се включи в надпреварата.

Като основни цели на своята програма шейхът посочи възраждането на централата, изграждайки я като нова и силна организация. За тази цел Салман обяви, че ще наложи промени в ръководните структури на организацията.

Като глава на управляващата фамилия в Бахрейн, Салман трябваше да отговаря на сериозни въпроси относно обуздаването на продемократичните протести в неговото емирство. Той обаче нарече тези обвинения – „мръсни лъжи”.