Референдумът в Унгария е предназначен да предотврати прилагането на задължителни квоти за бежанци, каза унгарският премиер Виктор Орбан. Той допълни, че „Не можем да взимаме през главата на хората решения, които ще променят техния и на идните поколения живот“.

Според Орбан квотите за прием ще променят облика на Унгария и на целия ЕС в етнически, религиозен и културен план. Той твърди, че с решението си не застава срещу Европа, а в защита на европейската демокрация. „А какъв е основният принцип на демокрацията? В крайна сметка е лоялността към нацията. Ние, европейците, знаем от историческия опит: Рано или късно ще загубим нашата свобода, ако не защитаваме интересите на нашите граждани“, каза Орбан в интервю за в. „Билд“.

Орбан определи днешният тон на Германия по бежанската криза като „безцеремонен, груб и агресивен“. Което било голям проблем на фона на хаоса, предизвикан от кризата.

Преди пет месеца унгарският премиер беше казал в друго интервю пред „Билд“: „Член 1 на унгарската конституция гласи: Немската канцлерка винаги прави всичко правилно“. Запитан дали и днес е такова положението, Орбан отговаря: „Да, с едно уточнение: Ние не трябва да правим всичко като германците. Немската политика към бежанците не е без алтернатива, но не виждам алтернатива за г-жа Меркел“.

Доколкото за 7 март е предвидена извънредна среща на върха на ЕС и Турция, от „Билд“ попитаха Орбан дали вярва на Анкара и на Ердоган.

“Президентът Ердоган отдавна е сред личните ми приятели. Нашите отношения с Турция са тесни и пълни с доверие. Независимо от това съм на мнението, че ЕС в момента се държи с Турция като просяк. Ние просим от г-н Ердоган – срещу пари и обещания - смирено за сигурност за нашите граници, защото не можем да се защитим. Все пак, това не е добра политика. Защото това прави бъдещето и сигурността на Европа да зависят от добрата воля на Турция. "