Работата по премахване на тапата под жп надлеза на Дунав мост спря. Новите релси са изградени и влаковете спокойно минават по тях. Събарянето на старата колона на надлеза обаче е започнато и прекратено. Подпората е разделена на две, като едната част е отделена от надлеза и на практика той виси във въздуха на разстояние от около 10 метра.
По план за цялостния проект бяха предвидени над 4 000 000 лева, но от тях са използвани само около 1 200 000 лева. По план целият обект трябваше да бъде завършен до 31 декември, но краят е далеч.
Мисля да запозная със спрения обект министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова макар, че това не е моя работа, защото за жп надлезите и подлезите отговаря областната управа, но това се прави за благото на града и аз не мога да остана безучастен. Не разбирам защо работата е спряла, след като парите са осигурени, каза кметът Пламен Стоилов.
Проектът е разделен на две. За първата половина отговаряше НК „Железопътна инфраструктура“ и тя изпълни задължението си. Втората част - премахване на старата колона на надлеза и построяване на нова, е задължение на Агенция „Пътна инфраструктура“ и тя трябва да пусне нова обществена поръчка за изпълнител. Не знам кога ще стане това, но като гражданин също съм заинтересован строителството да се извърши час по-скоро, обясни областният управител Стефко Бурджиев.
Иначе останалата част от предвидените за целия обект 4 000 000 лева са непокътнати, трябва само да се избере фирма, която да довърши работата. А в това време задръстванията под надлеза при струпване на тирове ще продължат да тормозят всички шофьори, а и не е изключено новата част под релсите да се напука от теглото на преминаващите влакове.