49-годишният рецидивист с 16 присъди Емил Якимов ще чака в ареста написването на поредната глава в  съдебното му досие. Мъжът поиска състав на Русенския окръжен съд да го пусне под домашен арест, но според магистратите мястото му е в килията.
Емил бе задържан, след като на 7 януари малко преди 23 часа устрои същинско екшън преследване с полицаи. Наложи се дори да бъде причакван на различни места от различни екипи, тъй като не спря на вдигнатите стоп-палки, нито се подчини на разпорежданията на униформените.
Тогава пежото, което опитният рецидивист подкарал, се движило с висока скорост от Бяла за Русе. Двемогилски екип опитал да го спре, но шофьорът продължил невъзмутимо напред. Същият сценарий се повторил в района на Мидата край Тръстеник и на разклона на бул.“България“ за бул.“Гоце Делчев“, където го чакали полицаи. Наложило се униформени да преследват нарушителя, който при гонката се забил в черната и заснежена ул.“Славяни“, по която не успял да овладее колата и се ударил челно в дърво. При удара автомобилът се завъртял и ударил гонещата го патрулка. Така беглецът бил заловен и се оказало, че е без шофьорска книжка и е пийнал преди да седне зад волана, но скромно, тъй като дрегерът отчел под 0.5 промила алкохол.
Според прокуратурата Емил трябва да чака 17-та присъда в килия, защото е опасен и е извършил последното си престъпление 2 месеца след като е излязъл от затвора. Според адвоката му пък било пресилено да се твърди, че щом рецидивистът не се е подчинил на полицейски разпореждания, това се приравнява на хулиганство, за което е обвинен. Нямало и доказателства, че ако бъде освободен от ареста, има опасност да се укрие или извърши други престъпления. Тричленен съдебен състав обаче бе на противоположното мнение и потвърди задържането на Емил под ключ, като му забрани в следващия 1 месец да обжалва мярката си, тъй като с това забавя разследването по делото.