Русенски лихвар на дребни суми точно преди три години става кърваво потвърждение на една от най-песимистичните български поговорки, че много хубаво не е на хубаво.
75-годишният Михаил Калинов, направил първите си по-големи пари от гледане на прасета по време на социалистическото самозадоволяване, е убит в гаража си, но за разлика от други подобни случаи, този път на местопрестъплението няма труп, а само следи от възможно тежко престъпление.
Всичко в
този мистериозен, но бързо разгадан случай
започва вечерта на 21 октомври 2009 година, когато в полицията е подаден сигнал от гражданин, че в подземен гараж на ул.”Панайот Хитов” 5 е намерено петно кръв и две гилзи, а на входа - две лайсни от лек автомобил. На място пристигат екипи на Криминална полиция, разследващ полицай, съдебен лекар и униформени от Първо РПУ. Извършен е оглед, при който са установени следи от кръв, отпечатъци от обувки, които са стъпвали в кръвта. Иззети са две гилзи от пистолет, калибър 7.65 мм, както и автомобилните лайсни.
Съдебната експертиза установява, че изтеклата кръв е на Михаил Тодоров Калинов. Загубеното от него количество кръв е такова, че за да оживее, човекът трябва да потърси медицинска помощ. Пациент с такова име обаче не е намерен в болницата.
Впоследствие се установява, че същия ден сутринта в полицията е получен сигнал, че Калинов, който държи сребристия си “Мерцедес 290 Е” в гаража, не се е прибрал предната нощ. Колата му също липсва от клетката. Изводът е един - Калинов е убит заради пари.
Криминалистите започват
проучване на живота и средата на жертвата
в търсене на нишка към кръвопролитието.
Установихме, че Калинов за последно е видян на 21 октомври следобед в бившето барче на Румънеца зад Американското пазарче, разказват работили по случая криминалисти от ОДМВР. По думите на негови приятели той изпил две ракии и си тръгнал с мерцедеса. Обходени са всички улици около гаража, за да се види дали автомобилът не е паркиран някъде, но резултатът е нулев. 
Направено е и проучване на Калинов. От него се разбира, че след като е приключил с отглеждането на прасета зад ТЕЦ-Изток е завъртял част от спечелените пари в лихварство на дребно и започнал да си угажда - може би като компенсация за годините, прекарани близо до миризмите на оборска тор. Демонстрира заможност пред близки и познати, парадира с много и тежки златни бижута и често вади от джобовете си едри пари, с които впечатлява околните. Точно тези демонстрации по-късно му изяждат главата. С тях баровецът привлича вниманието на двама изгладнели приятели, които решават да изкарат едни лесни пари.
От събраните данни за живота на Калинов се разбира още, че
в колата му винаги има големи суми
Част от тях са оборотни, които раздава на кредит, а друга част - вноски по заемите с големи лихви, които той събирал почти всеки ден. Всичко това оформя основната хипотеза на разследването - изчезналият мъж е станал жертва на убийство с цел грабеж.
Започват нови интензивни издирвания. Правят се огледи на камери до гаража с намерената кръв и гилзи. На една от тях в денонощен магазин на ул.”Рила” се вижда, че около 16 часа мерцедесът на Калинов минава по улицата в посока “П.Хитов” 5. Малко след 17 часа пак на същата камера е запечатано, че в посока към центъра минава “Пежо 107”, а след него се движи издирваният мерцедес. Проверка в русенското представителство на “Пежо” показва, че в града са продадени на лизинг 12 автомобила. След разследване кръгът от ползвателите на “Пежо 107” се стеснява до 41-годишния Гошо Георгиев Мирчев, който впоследствие е обвинен в съучастие в убийството на Калинов. Започва преглед на редица видеокамери в града и накрая се разбира, че двата автомобила са се отправили по пътя за Силистра. Това е засечено на камерите на две бензиностанции.
На 22 октомври около 19 часа в полицията е получен
сигнал за опожарен мерцедес
в района на разградското село Звънарци. 
Група криминалисти отива на място и установява, че това е издирваната кола. Наоколо са открити туби от нафта, с която колата е полята преди запалването, за да изгори напълно. Въпреки това в багажника на мерцедеса е открито неунищожено от пламъците петно с кръв, а на задния калник е установена пробойна от куршум, калибър 7.65 мм.  
Организират се хайки за претърсване на местността за откриване на трупа на Калинов. Вместо това обаче са намерени следи от гуми. Едните отговарят на тези от мерцедеса, а другите съответстват на пежото. При обходите в района по пътя от Звънарци за Юпер са намерени три ръкавици с кръв по тях. Заключението на съдебния лекар е, че кръвта в мерцедеса и на ръкавиците е на Калинов. Две от тях били от марката “Гранберг”, производство на Норвегия. Остава неясно обаче кой ги е носил, защото тази фирма няма представителство у нас. Третата ръкавица е най-обикновена, каквато може да се купи от всеки магазин за строителни материали или железария, има ги дори по бензиностанциите.
Същевременно са установени разговорите на Гошо Мирчев по мобилния му телефон и тук се открива негова фатална грешка. Заподозреният не е изключил GSM-а си и той е регистриран в обхвата на клетката в Звънарци. Нещо повече -
докато е в района, по телефона го търси дъщеря му
и той й отговаря. Това го заковава окончателно - точно този разговор е издал, че е бил на мястото на палежа. Същата клетка регистрира и разговор на 43-годишния Христофор Андреев Христофоров, с когото Мирчев е разговарял дни преди убийството. Кръгът започва съвсем да се стеснява, но все още няма безспорни доказателства. 
Полицията обикаля селото от врата на врата и намира свидетели, които казват, че са видели пежото и мерцедеса да идват към Звънарци от село Сяново, Силистренско.
Междувременно вече се знае, че Мирчев е от Нова Черна. При проверка в родното му село на другия ден се разбира, че той е купил от местния смесен магазин права и крива лопата, а на въпроса защо не вземе инструменти от родния си дом, отговорил, че майка му е болна и не иска да я безпокои, а спешно трябва да прекопае малък парцел. 
Вече няма съмнение, че Мирчев е замесен в убийството на Калинов и започва по-задълбочен анализ на живота му. Разбира се, че в началото на демокрацията той е имал криминални прояви, но не е вършил тежки престъпления Проучено е и житието на Христофоров. От него става ясно, че той е бил на гурбет в Норвегия /което подсказва, че намерените ръкавици с кръвта по тях са негови/, но след връщането от скандинавската страна профуква изкараните пари. Заради задълженията му е отнет апартамент до БРП, след което наема квартира в “Здравец”. Финансовото му състояние е толкова лошо, че дори няма пари за наема. 
Така версията, че убийството на Калинов е извършено заради пари, се потвърждава.
На 2 декември криминалистите отиват по едно и също време в жилищата на двамата съучастници и ги арестуват преди да разберат какво точно им се случва. При обиските в пежото на Мирчев е
намерена личната карта на убития лихвар
и ключове с дистанционно за входната врата на гаража, където е извършено убийството. В жилището на Христофоров не са открити улики, но двамата са вкарани в ареста. На другия ден се разбира, че Христофоров има идея да напусне квартирата, но да запази под наем мазата. Това е ясен знак, че там има нещо скрито. Проверката на място потвърждава това подозрение - в мазето са намерени много дървени кори с куршуми 7.65 мм в тях. От огледа става ясно, че в помещението Христофоров се е учил да стреля с пистолет. Остава загадката къде е оръжието. Прави се повторен оглед в квартирата и в чувал в килера е намерен газов пистолет “Зораки” с бойна цев. Експерти установяват, че именно с този пистолет е извършено убийството, след което двамата мъже са оставени в ареста за постоянно.
Започват разпити, но Христофор отказва да говори.
Гошо Мирчев е по-разговорлив и се опитва да прехвърли вината върху Христофор. Уж той го извикал пред една бензиностанция, бил с мерцедес и го заставил да кара пред него. Така отишли до Нова Черна. Христофор признал, че е убил лихвар и поискал помощ с уговорката, че ще делят наполовина плячката, после двамата заровили трупа на Калинов в блатистата местност Калимок край Дунав.
Остава да се намери импровизираният гроб и в тази акция се включва цялата полиция в Тутракан. 10 дни униформени и цивилни полицаи обикалят мочурището без резултат. Едва на 15 декември
трупът е открит с три огнестрелни рани
- две в гърба и една между очите. 
Златните накити естествено липсват. След проведени разговори със златари се разбира, че стойността на бижутата е над 6000 лева. Разследването открива следите им във Варна, но те вече са претопени.
Непосредствен извършител на убийството е Христофоров, става ясно от проведените разпити с двамата заподозрени. Той започва да се оправдава, че преди време заложил пръстен при Калинов за 1000 лева. После лихварят започва да го изнудва за пари и Христофоров решил да сложи край на рекета. Отишъл в гаража на Калинов, но той бил пийнал и му извадил пистолет. Христофоров успял да избие оръжието, но тогава лихварят грабнал от колата си нож и му налетял с него. Чак тогава при самоотбрана последвала смъртоносната стрелба.
Наговорените измишльотини не минават и през май 2010 година двамата съучастници са предадени на съд. Христофоров получи доживотна присъда, а Мирчев 20 години затвор. При обжалването Върховният касационен съд това лято потвърди присъдата на Христофоров, а на Мирчев я намали с една година. Сега и двамата са в затвора в Белене.