Творческият състав на русенския драматичен театър „Сава Огнянов“, подобно на колегите си от Народния театър в София, се вдигна срещу Христо Мутафчиев и поиска незабавното му оттегляне от председателския пост на Съюза на артистите в България (САБ). В отворено писмо, подписано от 21 русенски театрали, е посочено, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи принципи с тяснопартийни интереси. Според тях това е довело до смазващо уронване на авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии. Същите мотиви изтъкнаха и недоволните от Мутафчиев от Народния театър.
Стремежът на русенските театрали е да се възвърне доверието към САБ в неговата социална значимост и в облика му на истинска съвременна професионална организация.
„Вярваме, че САБ трябва да съществува и да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качественото развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата“, се казва още в писмото.