Живко Гинчев спелечи конкурса за лого на „Русе Европейски град на спорта 2016“ и неговата творба ще бъде важна част от цялата кампания. Кой е той? С какво се занимава? Откъде е? „Утро“ потърси отговорите на тези въпроси в разговор с победителя.

- Г-н Гинчев, разкажете нещо за себе си.
- Роден съм в Хасково през 1961 година. Работил съм във вестниците „24 часа“ и „Труд“, като амплоато ми бяха политиката и спортът. Бил съм завеждащ отдел „Връзки с медиите“ в Мтел. 6 месеца изпълнявах подобни функции и за „Приста Ойл“ при братя Бобокови. Трябваше да се разделя с тях, защото възникнаха други ангажименти. Сега съм консултант-експерт по европейски програми. 

- Как решихте да участвате в русенския конкурс?
- Хоби ми е да рисувам и да обмислям графични знаци. През 2013 година спечелих конкурс за европейското първенство по биатлон в Банско. По-рано шахматният супертурнир „Мтел Мастърс“ също мина с мой графичен знак. 

- Откъде идва любовта към този тип творчество?
- Навремето кандидатствах в Художествена гимназия, но не се получи. Тръпката ми е оттогава.

- Знаем, че сте бил пресаташе на Веселин Топалов.
- Да, така е, беше в периода 2004-2010 година.

- Какви са впечатленията ви от гросмайстор Топалов?
- С Веско се работи лесно. Той е по-интересен като човек извън шахмата. Способен е на всякакви изненади. Никога няма да забравя, когато бе избран за Спортист на годината през 2005-а. Наградата, ако не се лъжа, беше джип. Час преди церемонията, без да бе споменал преди и дума, дойде и каза: „Аз ще дам този джип на кампанията „Българската Коледа“. Бях изумен! Малко хора могат да направят такъв жест.  

- Как да разчетем логото „Русе Европейски град на спорта“?  
- Заложих на два своеобразни „двигателя“, които символизират въздух и небе. Дунав мост пък е категоричен символ на Русе. В случая той е дъгата в логото. Нямаше как да мина и без сините цветове. 

- Доволен ли сте от признанието на журито?
- Моралното удовлетворение е по-силно от всичко друго. Обичам да се пробвам в такива конкурси, тъй като мога да преценя дали идеите ми са разбираеми и стигат до хората. Много съжалявам, че бях зает и не можах да пътувам до Русе.

- Има ли в семейството подобен талант като вас?
- /Смее се/. Аз съм баща на 3 деца. Най-малкият ми син е в 1 клас и през миналата година спечели конкурса на „Лудогорец“ за детска рисунка на тема „Шампионска лига“. Виждате, че вкъщи е весело. Рисуваме, творим, забавляваме се. 

- Не ви ли липсва журналистиката? 
- Понякога ми липсва, но с работата, с която се занимавам сега, плувам в свои води.