Плащането на данъци от бизнеса в България отнема 423 часа и това е най-лошият резултат за всички страни в Европейския съюз и държавите от зоната за свободна търговия в Европа. Това посочват авторите на годишния доклад „Плащане на данъци 2016“ (Paying Taxes 2016) на „Прайсуотърхаускупърс“ и Световната банка.
За 14 плащания събирането на данни, попълването на формуляри, обработката от администрацията и плащането им, възстановяване на внесен данък, обжалване и ревизия се оказва, че отнема почти два месеца и половина работно време. По този показател страната ни е малко по-зле от Чехия и е в компанията на Босна и Херцеговина и Сао Томе и Принсипи.
Облагането на корпоративните печалби изисква най-малко ангажименти - 32 часа. Но за справяне с облагането на разходите за труд отиват 226 часа, макар да става дума само за един вид данък, а за 12 данъка и такси върху потреблението - още 165 часа. В световната класация на 189 държави страната ни не е най-зле от 28-те в ЕС. Тя е поставена на 88-о място - веднага след Франция. Надолу в списъка тази година са Белгия (90) и Унгария (95).