Русенските скаути са единствените в България морски скаути. И във Варна има два скаутски клуба, но те са просто скаути, докато ние сме морски, обяснява водачът на „Приста скаут“ подполковникът от резерва Теодор Пеев. И като доказателство за моряшката същност на русенския клуб Пеев разказва за миналогодишния гребен поход по Янтра, когато скаутите изминали около 50 километра по реката. 
И това е само една от нашите експедиции, обяснява той. Миналото лято момичетата и момчетата първо отидоха в старопланинската хижа „Козя стена“, където почистиха района и помогнаха да се пренесат дървата за огрев през зимата, след това си направиха лагер в Ряхово. Беше изключително интересно - скаутите не само се забавляваха, но и свършиха доста полезни неща, обяснява Пеев. И разказва, че благодарение на децата
били спасени една жаба, една змия и едно птиче
което било паднало от гнездото. Возиха се на джет и това пък разпали апетитите им, ако може някак цялата ни организация да се сдобие с джет, смее се водачът на русенските скаути. 
Момичетата и момчетата имат потребност от подобна общност. Всъщност, това, което правят те и на което ги учи Теодор Пеев, в голяма степен запълва празнотите, които ние, родителите, не успяваме да запълним, обяснява майката на една от скаутките Антоанета Нойкова. Виждам и по моята дъщеря: Александра беше на пет години, когато влезе в клуба, сега е на 7 и толкова много неща умее да прави, но заедно с това е и много отговорна, казва майката. Ние все нямаме време за децата, все се връщаме уморени от работа, а те имат нужда от внимание и от това някой търпеливо да ги кара да правят различни неща, продължава тя. И разказва как дъщеричката старателно се подготвяла за тазгодишното традиционно посещение на скаутите при децата от центровете за настаняване от семеен тип. Всички имаха задачата 
да приготвят нещо сами - сладки, картички, дребни подаръчета
но най-важното е, че при тези посещения те виждат, че има и други деца, които са различни от тях, и към тях трябва да се проявява уважение и състрадание, казва майката на Александра. Тя е от родителите, които при всяка възможност се включват в инициативите на клуба и помагат на водача. 
Всъщност, именно родителите са тези, които осигуряват възможността да провеждаме своите акции и експедиции, казва Теодор Пеев. Финансирането на всичко, което правят скаутите, е изцяло за сметка на семейните бюджети. Нямат друга помощ отникъде. Регистрирали сме едно сдружение, посредством което да кандидатстваме с проекти, обяснява той. Но когато разработили една от своите идеи и кандидатствали за финансиране пред швейцарска програма, се оказало, че след като не разполагат със своя база, няма как да им се отпуснат средства. Затова искахме да ни предоставят старото ГСМ-поделение на брега на Дунава, обяснява Пеев. Според него 
с малко ремонт там би могло да се направи чудесен център
в който децата да бъдат сред природата, да усвояват нови и нови умения да оцеляват, но и да опазват природните богатства, а заедно с това ще бъдат съвсем наблизо до домовете си. Освен това щяхме да превърнем онова запуснато сега място в много приличен туристически младежки център, добавя Пеев. И недоумява защо никой не откликва на предложението да им бъде предоставена някогашната база на някогашните военни.
„В Шумен скаутите благодарение на областния управител са получили напълно безвъзмездно бившата военна база, като тя е предоставена за вечни времена. В момента те изграждат там свой център, където ще канят и другите скаутски клубове. Това можехме да правим и ние, но не би...“, казва водачът на морските скаути. 
Когато той поискал от общинската администрация поне някакво помещение, му предложили една стая като офис.
На нас не ни трябва канцелария, ние искаме място, където децата да се чувстват свободно 
и да набавят нови познания и сръчности, те трябва да се научат как се пали огън, как се превръзва рана, обяснява Теодор Пеев. Но засега не среща разбиране. 
А децата, които едва ли знаят за тези проблеми, се радват на възможността да сменят обичайната градска обстановка и обичайните занимания на съвременните деца с нещо друго. Имаме няколко златни правила, които спазваме неотменно, казва водачът. Първото е, че в момента, в който групата потегли на път по поредната дестинация от сборния пункт пред Дома на културата, всички мобилни телефони се изключват. Родителите имат връзка единствено с мен, така че аз съм човекът, който казва къде сме, как сме и така нататък, разказва водачът. Затова пък когато групата се завърне, всички са пълни с впечатления и разказват на родителите си в детайли за всичко преживяно. Другите 
категорични забрани са за пушенето на цигари и пиенето на алкохол и за насилие и подигравки
Ако нещо такова бъде забелязано, нарушителят моментално напуска клуба. И по време на поредното пътешествие задачите се разпределят и всички дружно се грижат и за храната, и за водата, и за огъня... 
Последното пътешествие на клуба е било съвсем неотдавна - в началото на февруари, по време на междусрочната ваканция. Тръгват към Балкана при слънчево време, връщат се също при слънчево. Но в планината втория ден ги затрупва около метър сняг. Важното е да не губим присъствие на духа, казва Теодор Пеев. И разказва, че в хижата един от скаутите, 15-годишен от Дойче шуле, става в пет сутринта и приготвя три тави баници за всички. 
В Русе те се събират във Военния клуб, където им предоставят възможност да обсъждат свършеното и да кроят планове за бъдещето. Наскоро преживели още едно разочарование. Кандидатствали с проект в конкурсната сесия, обявена от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, но отново не им се получило. Други били приоритетите на фондацията, обяснява Пеев. А замисълът на скаутския клуб „Приста“ бил двама специалисти от Екомузея да обучат 45-те деца да разпознават дърветата и храстите в гората, а също и птиците. Проектът предвиждал 5-дневен лагер сред природата в района на пещера Орлова чука, освен това 
скаутите щели да изработят 20 къщички за птици в Парка на младежта и 10 къщички за прилепи
И щяха да направят хранилки за птици - по една за всяко русенско училище, защото ние имаме членове от всички училища в Русе, добавя водачът.
Сумата, която искали за реализацията на проекта, била 6000 лева, възнамерявали да си купят 4 бинокъла за наблюдение на птиците и 2 фотоапарата, за да заснемат красоти, гледки и горски обитатели. Но комисията, която оценявала проектите, очевидно преценила, че идеята не струва, а ефектът ще бъде нищожен. 
Но можем да кажем, че това не ни огорчава, но пък не е за първи път да не се оценява това, което ние правим, казва Теодор Пеев. И припомня, че русенският скаутски клуб е член и на Световната организация на скаутите, която се състои от 40 милиона души в различни страни по земното кълбо. Възрастта на скаутите е от 4 до 26 години. Световната организация е създадена през 1907 г. от английския офицер Робърт Пауел, който за това е удостоен с титлата сър. В България реално скаутското общество съществува от 1923 година, но при комунистическия режим то е забранено. И след като пада комунизмът, в Русе се създава една от първите възобновени организации. За жалост, тя не просъществува дълго, тъй като нейният създател загива от нелепа смърт. Наново е създадена през 2009 г., а 
през 2011 г. е положена тържествено скаутската клетва
в двора на русенската църква „Свето Възнесение“. 
Русенските скаути се надяват в скоро време да попаднат ако не на световното скаутско джамбуре, което се провежда в Япония и където се събират около 80 000 младежи от цял свят, то поне на европейското, което започват да организират френски скаути в Страсбург.
Но дотогава продължават със своите добри и интересни занимания. Като например превода на писмата, които миналото лято са намерили в бутилка, изхвърлена от морето на брега. В нея имаше няколко писма, на български, на английски, руски и арабски, разказва Теодор Пеев. Вероятно са писани от студенти, които са хвърлили бутилката в морето, но ще разберем повече, когато децата преведат всичките писма, уточнява той. И издава, че много скоро предстои още нещо вълнуващо: да бъдат ушити новите униформи на русенските морски скаути. Така че тази година на честванията край Паметника на моряка русенци да очакват новата ни визия, ще бъде впечатляваща, обещавам, увери Пеев.