Русенци могат да видят Баба Марта и да се снимат с нея на едно единствено място в Русе - пазара „Олимп“. Цяла седмица вече тя посреща клиентите и ги радва с червено-бялата си премяна пред тарабата на Емилия Димитрова.
Търговката, която е производител на зеленчуци, е автор на атрактивната кукла. Споделя, че най-голямото й удовлетворение са усмивките на хората, когато видят куклата-манекен, облечена в традиционна бръшленска носия и с хурка в ръка.
Още миналата година търговката се заровила в скрина на баба и мама, за да извади от там автентичната носия. За съжаление обаче, така и не успяла да намери кукла с достатъчно големи размери. Тази зима обаче щастието й се усмихнало. При една от визитите си в Мартен, където семейството й има градина, тя забелязала своя модел. Той седял в стар трабант. Преди да седне в колата, манекенът украсявал рибният ресторант, но след закриването на заведението бил „пенсиониран“. Това дало шанс на Емилия да го наеме за ролята на Баба Марта.
Аз съм голям почитател на българските традиции и затова реших по този начин да рекламирам щанда си с мартеници, които сега продавам, каза Димитрова. Наемателката на „Общински пазари“ сама е измайсторила част от традиционните украшения за здраве и берекет. Емилия Димитрова е убедена, че всеки българин трябва да тачи родните обичаи и да ги познава. Затова няма нищо против да разказва на децата, които се навъртат покрай Баба Марта, за смисъла на този уникален български обичай.