10 месеца условно и 200 лева глоба е наказанието на 39-годишната Мюшген Ахмед заради това, че свила оставено без надзор мъжко портмоне, докато била на свиждане на майка си в болницата. Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново, но дали това ще стане, е под съмнение, тъй като вчера Ахмед нямаше адвокат и се представляваше сама.
Жената оправдава кражбата с безпаричието, в което била изпаднала, макар че работи като гладачка. „На 1 септември отидох на свиждане на майка ми, която беше оперирана. Тя не е здравно осигурена, затова трябваше да платя всички процедури по лечението й и изпаднах във финансови затруднения. Влязох в болничната стая и видях на шкафчето до леглото на майка ми мъжко портмоне. Прибрах го в чантата си, хванах такси и се прибрах вкъщи“, разказа вчера пред съда Мюшген. Заедно с леля й и мъжа, с който живеела без брак от 18 години, разгледали какво има в портфейла. Освен личните документи намерили дебитна карта, която вървяла с бележка със записан пин-код, както и телефон, 70 лева и 20 полски злоти. Без много да мисли, Мюшген отишла до близък банкомат и изтеглила 100 лева. Документите заедно с портмонето пък хвърлила в контейнер.
Докато всичко това става, обраният Велико Ганев изобщо не подозирал за откраднатия портфейл. „Бях на превръзки в болницата, където лежах след операция. Чак след час, когато трябваше да звънна по телефона, се усетих, че ми няма портмонето и си спомних, че го оставих в манипулационната. Върнах се там и започнах да разпитвам сестрите, но те казаха, че не са го виждали“, разказа 63-годишният мъж. В началото дори обвинил медицинския персонал в кражбата, но по-късно всичко се изяснило.
„Много ми трябваха пари, но осъзнавам, че направих голяма грешка. Досега никога не съм вършила такова нещо“, разкая се пред съда жената.
„В заблудата стават грешки. Не беше редно така да прави, но бяхме закъсали. Ако знаехме, че ще се стигне до дело и съд, нямаше да го направи“, обясни приятелят на Мюшген Филип.
В крайна сметка кражбата е засечена от камерата на банкомата, от който 39-годишната жена изтеглила стоте лева. Полицаите я намерили на работното й място, а по време на следствието Мюшген побързала да се издължи на окрадения мъж и му върнала равностойността на изхвърлените вещи и парите - общо 168.36 лева.