45 момичета и момчета членуват в Морския скаутски клуб „Приста“, най-малката скаутка е 5-годишната Ивайла, а най-големият - 16-годишният Влади от Математическата гимназия. Това разказа вчера, в Международния ден на скаутството, водачът на русенските морски скаути о.р.подполковник Теодор Пеев.
От 2013 г. „Приста скаут“ членуват в Организацията на българските скаути, каза Пеев. И разказа, че командващият военноморските сили контраадмирал Митко Петев за втори път е поканил русенчета да гостуват през август във военноморската база край Варна и да се разходят с боен кораб в открито море. Контраадмирал Петев ги кани, впечатлен от русенския скаутски отряд на тържествата за Военноморското училище до Паметника на моряка. При миналогодишното лагеруване децата открили в морето бутилка с няколко писма вътре. 
Тази покана е оценка за това, което правим, каза Пеев. И не скри и огорчението си, че въпреки настойчивите писма, с които скаутите поискали от министъра на отбраната неизползваемото военно поделение на брега на Дунава, не срещнали разбиране. Поискахме базата още от министър Ангел Найденов, но до днес нямаме отговор, обясни водачът на скаутите. В същото време скаутският отряд в Шумен получил също такова поделение със съдействието на шуменския областен управител.