Народни представители, общественици, почитани русенци и журналисти бе поканил Русенският митрополит Наум за тържествената церемония по предаването на нотариалния акт на църквата „Всех Святих“ във владение на Българската православна църква. За церемонията бе избран денят, в който Русе отбелязва освобождението си от турско робство - 20 февруари. 
С минута мълчание бе почетена паметта на трима русенци от инициативния комитет на сдружението, създадено през 2007 г. за изграждането наново на символния за Русе храм - Гено Генов, Страшимир Бърдаров и Теодорин Патриков. След това Божидар Йотов, бивш кмет на Русе и председател на сдружението, връчи на митрополита нотариалния акт за собствеността на храма, символичния ключ за него, кръст - подарък от сдружението, и истинските ключове. Настъпи дългоочакваният момент, каза Йотов, като дори от вълнение нарече русенската митрополия „патриаршия“. Виждам нещо многозначително в това, че днес правим това дарение с божията благословия и с благословията на патриарх Неофит, заяви той. И добави към подаръците и плакет на сдружението, какъвто са получили всички дарители и съпричастните към историческия градеж. 
Има символика в това, потвърди и кметът Пламен Стоилов. Той определи като „кощунствено“ събарянето на църквата „Всех Святих“ през 1975 година и изрази надежда, че скоро възобновеният храм ще отвори врати за радост на русенци. Стоилов потвърди ангажимента на общината да изпълни вертикалната планировка на църквата и свързването с ел., ВиК и топлозахранването.  
С удовлетворение приемам дългоочакваното предаване, което трябваше да стане още в края на 2013 година, каза митрополит Наум. И уточни: „Сега църквата е в по-умален вид, само отчасти повтаря разрушената „Всех Святих“ и не е нейно точно копие“. Днешната стъпка в никакъв случай не означава, че тя ще може да стане действащ храм скоро, вътре е на замазка, нужни са десетки хиляди лева за вътрешно обзавеждане и благоукрасяване и за преустройство поради грешки, допуснати при проектирането и при изграждането, бе категоричен владиката. Той оставал с надежда и занапред държавната /вероятно имаше предвид по-скоро местната власт - б.а./ власт да продължи да помага, а довършването на „Всех Святих“ ще бъде дело на всички русенци. 
Според владиката Наум за работите, които предстоят, са нужни между 300 и 500 хиляди лева. Тепърва предстои да се преценяват предложенията за иконостас, за отоплителната инсталация и за обзавеждане. Това е напълно нов храм и затова най-добре е за него да бъде направен нов иконостас, посочи митрополитът, като уточни, че иконостасът на оригиналната „Всех Святих“ е разделен на части и те са монтирани в няколко църкви в Русе и извън града. Новият храм, който е на ново място, трябва да има свой собствен облик, добави той. В банковата сметка, прехвърлена на митрополията от сдружението, имало 70 000 лева, имало и обещано дарение от 100 000 лева - владиката се надява тези пари да са достатъчно, за да се „отпочне“ работата по довършването. Предстои да се обсъди обособяването или построяването на кабинети за свещениците, библиотека и помещения за културно-просветен център, обясни митрополит Наум. 
Разрушената църква „Всех Святих“ е построена и осветена през 1898 година по проект на инж.Едуард Винтер. Съборена е през 1975 г. за една нощ. На нейно място е построен Пантеонът на възрожденците. 
След падането на комунистческия режим в Русе започва кампания за възстановяване на храма. За да не се събаря и Пантеонът, се взема решение възстановителният строеж да се направи на място, общинска собственост, в противоположния край на Парка на възрожденците. През 1998 г. патриарх Максим благославя мястото и основния камък. През 2007 г. е създадено сдружение „Всех Святих“, което разгръща широка дарителска кампания, а строежът по проекта на арх.Тончо Тончев /самият проект - също дарение/, който стриктно следва параметрите на храма, запечатани на малобройни снимки. 
Досега за изграждането са отишли над 1,5 милион лева, каза за „Утро“ Божидар Йотов. Той не скри недоумението си от искането на митрополията към църквата да се прибави с нотариален акт и двор от 5 или поне от 3 декара.