За нас е важно да разпознаем себе си в миналото и да осъзнаем стремежа на нашите предци към свобода и политическа себеизява. С тези думи директорът на Историческия музей Николай Ненов започна своето слово, посветено на 138-ата годишнина от Освобождението на Русе от турско робство. Преди началото на тържествената церемония пред Пантеона на възрожденците общинският духов оркестър изпълни под диригентството на Димчо Рубчев възрожденски мелодии и стари български маршове. Десетки хора се събраха на неголемия площад, сред тях бяха и младежи от трите защитени жилища, които бяха дошли специално за празника. 
Кметът Пламен Стоилов припомни бойните действия, предшестващи посрещането на генерал Едуард Тотлебен в Русе. Ние, русенци, се гордеем, че след Освобождението започва периодът на възход на града ни, като над 150 неща се случват за първи път в държавата именно в Русе, подчерта кметът. Нека помним историята си, за да градим успешно бъдещето си, заключи Стоилов. 
Генералният консул на Руската федерация Татяна Грушко прочете поздравление на български език, като пожела крепко здраве, щастие, успехи и благополучие на Русе и на жителите му. Церемонията продължи с благодарствен молебен, отслужен от Русенския митрополит Наум и свещеници, а детският хор „Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуства изпълни възрожденските песни „Къде си, вярна ти любов народна“ и „Слънцето трепти, захожда“ под диригентството на Весела Стоева. Накрая бяха поднесени венци и цветя от организации и институции. Впрочем, върху повечето от надгробните плочи на възрожденци и герои от края на 19 век някой беше поставил изкуствени розички, които изглеждаха леко странно особено в деня, когато много русенци идват в Пантеона да поставят живо цвете в знак на признателност.