В Информационния център на Европейския парламент в София се проведе тържествена церемония по награждаването на участниците в седмия национален ученически конкурс по въпрос от дневния ред на Европа, организиран от евродепутата Мария Габриел.
Учениците тази година имаха възможност да изразят позиция по един от най-актуалния и дискутиран въпрос в световен мащаб - миграцията.
В категорията 10-12 клас участниците трябваше да изработят мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?“.
Наградата дойде в Русе. Дванадесетокласникът от професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Ц.Буров“ Даниел Митев под ръководството на г-жа Гергана Георгиева пребори конкуренция от 64 презентации, като показа собствен поглед върху миграцията към европейския континент и нейните измерения. 
Престижната награда - посещение на Европейския парламент в Брюксел, му бе връчена лично от зам.-председателя на ЕНП в Европарламента Мария Габриел. Тя изрази възхищение от проявената ангажираност на младите хора към проблема, от умението да се задават въпроси и да се търсят решения, да се отстоява запазването на идентичността и да бъдат лидери. „Техните разсъждения отразяват сериозните въпроси, които дискутираме и в Европейския парламент. Те критикуват, съветват, подкрепят, отправят послания за солидарност“, заяви г-жа Габриел.
Русенската ПГПТ „Атанас Ц.Буров“ е изключително горда и от факта, че творбите на учениците бяха оценявани от авторитети в сферата на международната миграция. Журито, което излъчи победителя Даниел Митев, бе в състав: Мария Габриел, Радослав Стаменков - ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, проф.Анна Кръстева - директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, доц.Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Надя Барух - директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки“. 
Силното представяне за пореден път извежда  гимназията по промишлени технологии като училище с креативни и дейни позиции. Припомняме, че тя единствена въвежда дуалното обучение през 2016/2017 учебна година като предоставя уникален шанс на бъдещите ученици да учат и да работят, за което те ще получават и съответно трудово възнаграждение.