При първия прием на храна за деня ударението трябва да се постави върху бълтъчините (яйца, например). Те ще вии позволят по-дълго време да не изпитвате чувство на глад в сравнение с традиционната закуска като овесената каша. Така по време на обяда детето ще употреби по-малко калории. 

Това е особено актуално за деца, склонни към натрупване на килограми, подчертава Таня Крал из Колежа за медицински сестри към университета на Пенсилвания. Но трябва да се помни, че положителният ефект от закуската, богата на белтъчини, се запазва само до пладне, оказвайки влияние само върху обяда Zee News.

Това е показало наблюдение върху грипа деца на възраст 8-10 години. Те се хранили с три вида закуски, всяка от които по 350 калории (яйца, овесена каша и мюсли). След това децата си играели чак до обед. Експериментът се провеждал два пъти седмично в продължение на три седмици. Децата задължително трябвало да си изядат закуската, а на обед сами избирали храната си.  

Така било установено, че ако детето е яло да закуска омлет, филийка пълнозърнест хляб, праскова и еднопроцентно мляко, на обед то употребявало със 70 калории по-малко. Това е еквивалентно на 1 шоколадова бисквита. Ако се вземе под внимание, че необходимите калории на ден за дете със средно ниво на физическа активност са 1800, то 70 калории са около 4% от дневната му потребност.