Появата на пъпка може да доведе до паника сред някои, особено ако е на лицето и непосредствено преди важна среща. В подобни случаи е важно да знаем как най-ефикасно да реагираме, за да се справим с проблема. От не по-малко значение е да имаме предвид някои от грешките, които най-често допускаме по отношение на грижите закожатаКое е основното в първите мерки при поява на пъпка, както и относно превенцията на неприятното кожно състояние? 
 
Пъпката не бива да се изстисква, тъй като рискът да остане белег е реален. При изстискването ѝ се отделят гной и бактерии, които могат да влязат в контакт с кожата и да причинят появата на повече пъпки.
 
Препоръчително е да наложим масло от чаено дърво. Неговите антибактериални свойства проникват в кожата и дезинфектират порите ѝ, като по този начин предотвратяват появата наакне. Маслото от чаено дърво помага още и за ексфолиране и изчистване на мръсотията исебума от кожата.
 
Една от грешките, които най-често допускаме и които предразполагат към появата на пъпки, е лягането вечер, без да сме премахнали грима и замърсяванията, натрупани през деня. Това не просто запушва порите, но може да доведе и прекомерно изсушаване на кожата. Много от гримовете съдържат молекула, която може да причини развитие на гъбички през нощта. 
Важно е старателно да отстраним и грима от очите, за да се предотврати появата на проблеми със зрението и кожата около тях. 
 
Акнето е неприятно състояние, което може да засегне не само лицето, но също така и шията и гърдите. Неглижирането на тези области е причина не само за появата на пъпки, но и за ускоряване на процеси като поява на бръчки, увисване на кожата и появата натъмни петна
 
Важно е да имаме предвид, че кожата в тези области е по-тънка, притокът на кръв е по-слаб, както и способностите ѝ да се възстановява. Поради тази причина грижите, които полагаме за лицето, следва да насочим и към тези области.