Иван Д. ще чака в ареста присъдата за модерната наркооранжерия в къщата на родителите му в Бяла, реши състав на Русенския окръжен съд. Мярката за неотклонение обаче може да се обжалва.
33-годишният мъж заедно с негов 27-годишен приятел и 45-годишния му шеф, бяха задържани от полицията на 17 февруари, когато при специализирана полицейска операция бяха претърсени 5 адреса и 3 автомобила. В четириетажната къща на родителите на Иван униформените се натъкнали на добре оборудвана криминална оранжераия. В три специални палатки били разположени нагревателни лампи, апаратура за контрол на температурата и влажността на въздуха, система за напояване и различни приспособления, които осигуряват уютното виреене на марихуаната. По първоначални данни оранжерията е глътнала около 12 000 лева и е започнала работа през ноември. Гледаната като писано яйце трева била с доста добро качество, а семената за нея били купени от чужбина. Полицията е иззела 61 растения, 2.2 кг суха марихуана, 10 изсушени растения, мобилни телефони и препарати за отглеждане на канабиса. 
Засега единственият сочен за виновник, който вече е признал вината си, е Иван. Останалите двама са освободени, но разследването по случая продължава.
Вчера прокуратурата изтъкна, че макар младият мъж да е неосъждан, той е засичан с наркотици и е глобяван, но въпреки това не се е стреснал. Според обвинението и той, и извършеното от него отглеждане и търговия с наркотици, е опасно. Бе посочено и, че преди време Иван е бил в Германия и ако бъде пуснат от ареста, може да забегне зад граница и да се укрие от правораздаването.
Адвокатът на задържания пък изтъкна, че той е съдействал на разследването, осъзнава грешката си и щял да се поправи. Освен това задържането му вече било  изиграло превъзпитателна мярка и нямало нужда да бъде вкарван за постоянно в ареста. Съдът обаче бе на друго мнение.