Кметът Пламен Стоилов даде вчера официален старт на кампанията „Русе Европейски град на спорта 2016“. На стилната церемония в зала „Европа“ в Доходното здание присъстваха президентът на Асоциацията на европейските столици на спорта Джан Франческо Лупатели, генералният секретар на организацията Уго Алонсо, евродепутатът Андрей Ковачев, зам.-министърът на спорта Асен Марков, народните представители Пламен Нунев и Свилен Иванов, областният управител Стефко Бурджиев, председателят на ОбС Христо Белоев, зам.-кметовете Даниела Шилкова, Иван Григоров, Димитър Наков, Страхил Карапчански, звездите на русенския спорт от близкото минало Силвия Митева, Анелия Нунева и Таню Киряков, спортни деятели, треньори, председатели на клубове, спортисти. Залата ба пълна до последното място, имаше и правостоящи. 
„Ние заслужихме с достойнство и много работа тази чест и ще се съревноваваме за първото място с още 18 градове на спорта в Европа. Сигурен съм, че няколко години ще берем плодовете на тази инициатива. Искаме да направим така, че всички русенци, без значение на пол, възраст и социално положение, да имат възможност за активно спортуване. На добър час!“, заяви кметът в своето приветствие. 
После бе представено логото на кампанията. Автор на графичния знак е Живко Гинчев.
Джан Френческо Лупатели разкри, че загубил бас - прогнозирал при предишното си посещение в Русе, че „Булстрад Арена“ няма как да бъде завършена в срок. Видяното от него вчера обаче го очаровало. А залогът с мениджърите на залата Борислав Велков и Иван Драндийски било тяхно пътуване до Италия. 
„Благодаря на г-н кмета и на всички вас! Поздравления!“, каза на няколко пъти Лупатели с широка усмивка към залата. 
Доброто му настроение се покачи още повече след блестящите демонстративни изпълнения на можоретки и възпитаници на футболната школа „Дракончета“ към детска градина „Здравец“, на гимнастичките от клуб „Акро“ и акробатите от „Локомотив“. 
Конкурсната програма ще е в 3 направления - „Масов спорт“, „Образование“, „Социално приобщаване“. Всеки русенски клуб, който иска да предложи и да участва с проект, ще може да научи повече на специална сбирка, която ще се проведе на 26 февруари в зала „Европа“ на Доходното здание. Проектите ще се приемат до 18 март. 
Музей на спорта „Луи Айер“ пък ще бъде изграден в „Булстрад Арена“. Мениджърите на залата призоваха големите шампиони на Русе да дарят свои реликви и отличия.