Униформи от Априлското въстание и копия на револвера на Васил Левски и Самарското знаме впечатлиха малчуганите от четвърта група на детска градина „Пролет“ на вчерашния традиционен урок по родолюбие. Tака децата почетоха 143-годишнината от гибелта на Васил Левски и 138 години от Освобождението на Русе. 
Пред подвига на Дякона заедно с ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ глава сведе зам. областният управител Станимир Станчев, който участва във възпоменателната церемония. Слово за Апостола прочете директорът на училището Галин Ганчев, а програмата продължи със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя. В четвъртък Станчев участва в събитията по повод 143 години от гибелта на Апостола в Карлово и също положи цветя пред паметника на Левски.
Венец и цветя пред паметника на Васил Левски положиха младежите от ГЕРБ.
С раздаване на 700 патриотични картички по централните улици и с факелно шествие членовете и симпатизанти на ВМРО традиционно отбелязаха подвига на Апостола на българската свобода. С горящи факли и развети знамена те преминаха от площад „Хан Кубрат“ до Паметника на свободата, където младежите от организацията „Велика България“ припомниха за делото и заветите на Левски. Преди шествието в храм „Св.Николай“ бе отслужена панихида в памет на Левски.