Eдни 13 милиона лева за хигиенизиране на летище “София” изгоряха, защото Бойко Борисов спря поредната обществена поръчка.

Правителствени източници заявиха, че пак имало съмнение, но този път то е било към бизнесмена Александър Сталийски.

Неофициално новината се появи в “24 часа”, а минути по-късно премиерът, който е активен във фейсбук, препубликува съобщение на Евелина Петрова. Тя е една от 95-те чистачки на аерогарата, които протестираха, че ще загубят работата си заради наемането на външна фирма, и формираха в мрежата група “Летище София замириса”. Ето какво е написала Евелина:

Вярвате ли в чудеса?! Аз - да!

Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов - министър-председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора и ще ни остави да работим на летището.

Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко, което бушува в мен, но знам едно - удари ме гръм!

Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиерът. Господин Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни!

Господин Борисов, Бог да Ви благослови!

С този статус във фейсбук Евелина Петрова се превърна в най-известната българска чистачка. Чрез нейната благодарност Борисов съобщи и потвърди новината за спряната поръчка за 13 милиона лева за 4 години на “Обединение Аеропорт Клийн”, в което влизат “Скан клийн”, “Василка София” и “Ставас контрол”.

Според източници в правителството този път премиерът се усъмнил, че консорциумът е свързан с бизнесмена Александър Сталийски. Документална връзка на която и да било от трите фирми с него обаче липсва.

“Не я зная тази фирма. За първи път я чувам. Аз подкрепям чистачките. Винаги е било чисто на летище София”, категоричен бе Александър Сталийски, потърсен за коментар.

Доскоро за сина на бившия военен министър Александър Сталийски се говореше, че е близък до Борисов. Премиерът тренираше в центъра на Сталийски, който оглавяваше и федерацията по културизъм.

Сталийски и приятелката му Виолета Сечкова се оказаха сред големите вложители във фалиралата КТБ с общо 40 млн. лв. Бизнесменът е сред новите собственици на завода за стъкло в Плевен “Рубин”.

Самото летище и транспортното министерство, което му е принципал, научиха за спирането на търга за 13 млн.лв. от медиите. Договорът е сключен след конкурс, започнал през 2012 г. и спиран веднъж по време на транспортния министър Данаил Папазов и управлението на Орешарски. Решението за сключване на договора е било потвърдено обаче от Върховния административен съд.

В началото на февруари 95-те чистачки на летището протестираха, защото трябваше да преминат в частното “Обединение Аеропорт Клийн” и двайсетина от жените щяха да бъдат уволнени. Шефът на летището Христо Щерионов обяви тогава, че чистачка взема 1500 лева нето, като разходите на аеропорта за тях стигали до 200 хиляди лева месечно.