Помните ли „О, братко, къде си?“ (2000) и „Непоносима жестокост“ (2003) на четирикратните носителите на „Оскар“ Джоел и Итън Коен? Сега на екран е „Аве, Цезаре!“, с който по думите на братята завършва трилогията. За последния филм Коен говорят от 2004 г., като първоначално сюжетът e трябвало да проследи историята на трупа актьори от 20-те години на миналия век, които поставят пиеса за Юлий Цезар. Но едва сега комедията излиза на екран. Междувременно братята успяха да вземат „Оскар“ за „Няма място за старите кучета“, „Фарго“ и „Големият Лебовски“ се смятат за култови, и то не само защото имат куп номинации и награди. Двамата братя са сценаристи и на филм, който има 6 номинации за тазгодишните награди „Оскар“ - „Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг.
Има всички снования да се смята, че „Аве, Цезаре!“ е комедия, напълно в стила на братя Коен - от гротескни, но симпатични герои до усещане за нещо сантиментално и мило. Актьорският състав също дава заявка за нещо добро и типично холивудско - Джош Бролин, Джордж Клуни, Чанинг Тейтъм, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Джона Хил и Франсис Макдормънд.
В „Аве, Цезаре!“ се разказва за един-единствен ден от работата на филмово студио в златното време на Холивуд. Там се снима исторически епос за Цезар, но едновременно с него се снимат и други филми, така че бъркотията е гарантирана. Частният детектив Еди Маникс(Джош Бролин) започва да работи за големите студиа като продуцент и студиен директор, но основната му задача е да прикрива възможни скандали със звездите. Впрочем, Маникс е действително лице от „Метро Голдуин Майер“. Филмовият образ е изправен пред каскада от проблеми: Голямата звезда Джордж Клуни, който трябва да изиграе римския император Цезар, е отвлечен от комунистите в зората на макартизма от снимачната площадка на „Аве, Цезаре“. Скарлет Йохансон като Диана Моран - красавица с опашка като русалка, забременява извънбрачно, което не е добре нито за нейния звезден имидж, нито за студиото и филма. И този проблем трябва скоростно и безшумно да бъде разрешен от Маникс. Красавецът Чанинг Тейтъм пък танцува степ с хомо подтекст, а след това отплава със съветска подводница. Капризният супер интелектуален режисьор Лорънс Лоренц (Ралф Файнс) е почти на края на силите си заради опита да вкара в изтънчена бродуейска адаптация едно красиво, но доста простовато момче каубой. С всичко това трябва да се оправя Маникс, който пък е преследан от две сестри светски репортерки и (в двата образа Тилда Суинтън).