Над 40 артистични събития, над 680 участници, 13 международни продукции, една оперна премиера, 12 ансамблови програми - това е краткото резюме на 56-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, което започва на 11 март. Вчера програмата бе представена от кмета Пламен Стоилов и директора на ММД Ива Чавдарова. 
Обещахме си всяка година да вдигаме летвата и не отстъпваме от това, обяви Стоилов. Догодина ще се опитаме да надскочим рамките на традиционните зали и да предвидим нещо, което да направи фестивала още по-различен и още по-атрактивен, каза кметът. И поясни, че замисленото събитие ще напълни зала „Булстрад Арена“, като привлече публика от цялата страна и от чужбина. Не е добре да не се използва такава сцена за този фестивал, подчерта Пламен Стоилов. 
Ива Чавдарова акцентира върху тазгодишния афиш. Пет от концертите ще бележат български премиери. За първи път у нас ще гостуват ансамбълът Academy of ancient music, който заедно с именития цигулар Павло Безносюк ще покажат „Изкуството на барока“, Колегиумът на Чешката филхармония с виолистката Итка Хоспрова и Саксофонният оркестър Signum, който често е наричан „Дивите млади хора“. За първи път в България ще бъде изпълнена писаната от Джон Рутър за британската кралица кантата Magnificat - с нея ще бъде закрит фестивалът на 27 март от Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. Също за първи път публиката ще стане съпричастна към интегрален Шопен-концерт в изпълнение на Евгени Божанов. За първи път в Русе ще гостува и прочутият цигулар Шломо Минц, който ше свири заедно с оркестъра на Класик ФМ радио на 26 март, като Минц ще бъде и диригент. 
Впечатляващо е откриването на фестивала - то е със Симфоничния оркестър на Пловдивската опера, диригент е Емил Табаков, а солист - Минчо Минчев, които не се нуждаят от допълнителни епитети. Сред интригуващите събития са концертите на ансамбъла на Пламена Мангова, подготвил програма Ars Danubiana, перкусиите на Татяна Колева и Юке Хукстра, но също и вечерта под мотото „Поколения“ - в нея тромпетистът Александър Владигеров и пианистът Константин Владигеров заедно с Христо Големинов /саксофони/ ще поднесат впечатляваща джаз програма, в която ще се включи и Стоян Янкулов-Стунджи на ударните. 
Мария Принц и дуото Аглика Генова и Любен Димитров, ансамбъл „Софийски солисти“, Румънският национален симфоничен оркестър, специална програма, посветена на малко известния композитор Артур Лурие са сред другите акценти на фестивала. Цигуларят Веско Ешкенази и пианистката Мариета Петкова ще представят 4 сонати за цигулка, а Мария Мартинова и Сирил Гарак ще разкажат „Париж-Буенос Айрес. Една любовна история“, посветана на Дебюси, Гардел и Пиацола. Несъмнено една от важните дати ще бъде 18 март - тогава е премиерата на операта „Симоне Боканегра“ на Верди с великия Иван Консулов в главната роля. 
Много са съпътстващите прояви, сред които са изложбите „Амадеус“ на Златка Стойкова, Мая Кубратова и Виргиния Пенчева в Доходното и „Тон/полутон“ в Художествената галерия, както и ММД-Джуниър, този път с четири интригуващи концерта за малки ценители. 
Билети ще се продават от 23 февруари, за ученици и пенсионери отново ще има отстъпки, увери Ива Чавдарова.