36-годишният русенец Кирил Д., който преди седмица бе задържан за постоянно с Европейска заповед за арест, се съгласи доброволно да бъде предаден на съд във Франция. Тамошните съдебни власти го искат, за да понесе отговорност за участието си в организирана престъпна група и трафик на хора. Данни сочели, че 3 пъти осъжданият Кирил е сводник и е осигурявал проститутки за Марсилия. Едно от момичетата, влезли в капана му, подало жалба, че е било отвлечено, бито и насила изпратено във Франция. Твърдения, за които сводникът заяви, че не отговарят на истината.
Въпреки че Кирил се съгласи да бъде екстрадиран и съден във Франция, по закон той има право да обмисли решението си и след 3 дни или да го потвърди, или да го промени. Затова делото бе отложено и се очаква развоят му да приключи в петък. 
Междувременно стана ясно, че сводникът и адвокатът му обжалват задържането му в ареста и ще искат по-лека мярка от Апелативния съд във Велико Търново. Основните им претенции са, че Кирил е в много тежко здравословно състояние - освен проблемите с дихателните пътища и бъбреците, преди време, след като паднал от къща, той претърпял операция на главата, откъдето му е отстранена кост. Затова и вчера пред съда той заяви, че забравя и не помни много-много. Освен това имал две деца - на 10 и 12 години, за които трябва да се грижи. 
Здравето му било влошено допълнително от стрес, за което бяха обвинени дори и медиите. Затова Кирил и адвокатът му поискаха делото да се води при закрити врати, с което да му се осигури адекватна обстановка и поле за спокойно разсъждаване. И прокуратурата, и съдът обаче подчертаха, че няма основания заседанието да бъде закрито, още повече, че фундаментална предпоставка е делата да са публични.
От френските съдебни власти ще бъдат изискани гаранции, че ако бъде осъден, Кирил ще може да се върне да излежи присъдата си в България. Съдът изиска и предходната Европейска заповед за арест, която му бе издадена през декември 2015 година. Тогава мъжът лежа в ареста само 72 часа, след което бе освободен, тъй като документите срещу него не пристигнаха от Франция в срок.