Български шофьори, спедитори и превозвачи затвориха ГКПП Кулата-Промахон в знак на протест срещу стачката на гръцките фермери, която продължава вече месец.
С жива верига препречиха пътното платно и се зарекоха, че този път контраблокадата им ще е безсрочна. Преди седмица те за първи път направиха това, след като чакаха с дни на опашка заради затворения граничен пункт.
"Търпението ни се изчерпа. Гърция нарушава правата ни. ЕС нехае за нас, въпреки че се нарушава правото на свободно придвижване в границите на съюза. Гръцките власти не правят нищо, за да премахнат блокадата на своите земеделци. Те не спазват договорката с министър Ивайло Московски да пропускат тирове всеки ден от 11 до 16 ч", гневяха се тираджиите. .
От 15 ч в понеделник ГКПП Кулата е затворен за товарни камиони, а опашката от наша страна достигна до 15 км, като камионите са над 500. От гръцка страна колоната е над 20 км. Протестиращите гръцки фермери пък уведомили, че започват 72-часова блокада за тирове.
Като контрамярка нашите превозвачи са категорични, че няма да пропускат никакви превозни средства, дори и пешеходци от Гърция, които идват в България да пазаруват, на туризъм или да играят в казината. Ще пускат само леки коли с малки деца и болни хора.
"Няма да мръднем оттук, докато гърците не кажат категорично, че спират с всякакви блокади и не си махнат тракторите. Да си решават проблемите в страната, а не да ни извиват ръцете и да търпим загуби. Не се издържа повече", бесни са нашите тираджии.