Цените на потребителските стоки остават без промяна през януари спрямо предходния месец и на годишна база, изчисли Националният статистически институт (НСИ). В най-студения месец на годината замръзва и средногодишната инфлация - за периода февруари 2015 година - януари 2016 година тя също е в размер на 0%.
През декември 2015 година НСИ отново измери нулев ръст на цените на стоките и услугите спрямо предходния месец ноември. На годишна база обаче имаше дефлация в рамките на 0,4 на сто. 
В първия месец на годината има повишение на месечна база на цените на облеклото и обувките (с 2%), на хранителните продукти и безалкохолните напитки (с 0,8%), както и на алкохолните напитки и тютюневите изделия (с 0,6%). Това обаче се уравновесява от намалените разходи за транспорт (с 1,7 на сто), както и за здравеопазване (с 0,1%), и на цените на домакинските уреди (с 0,4%).
Без промяна остават цените на горивата, както и разходите за електроенергия, газ, вода и за поддръжка на жилищата.
 Индексът на „малката потребителска кошница“ за януари показва ръст на цените на стоките и услугите за най-нискодоходните 20% от домакинствата у нас в рамките на 0,5% на месечна база. Цените на храните са се променили най-значимо - повишение от 1%. В същото време нехранителните продукти поевтиняват с 0,1%, а цените на услугите остават без увеличение спрямо миналия месец.