Тежката загуба на „Дунав“ от ЦСКА с 0:6 е повече от наприятна, но емоциите в този толкова деликатен момент са много лош съветник. Да речем даже, че „Астон Вила“ също катастрофира на свой терен в неделя срещу „Ливърпул“ с 0:6 в мач от Висшата лига! Симпатичният отбор на „Селта“ /Виго/ пък отстъпи с 1:6 срещу тайфуна „Барселона“, след като на полувремето се държеше храбро - 1:1! А как да се коментира победата на „Балкан“ /Ботевград“ срещу „Интер“ /Плачидол/ с 5:1, ремито на дунавци срещу същите тези „интернисти“ и разгромното им 6:1 после срещу ботевградчани! Няма логика, нали! Или има! 
Сравненията може и да не са съвсем уместни, но факт - има и такива черни мачове! Да, Веско Василев може би надцени физическите възможности на момчетата си и прие предложението за тази контрола дори и от романтични съображения заради времето, когато бе играч на „армейците“ редом до днешния им старши треньор Христо Янев. Да, ако в лагера му нямаше толкова контузени... Но ако тази проверка не се бе състояла, картинката може би щеше да е почти идилична до първия официален мач срещу „Нефтохимик“. Ето ти нож с две остриета.
От друга страна президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов има пълното право да задава въпроси и да иска обяснения на фона на тежката битка, която води на два фронта! Едва ли се е чувствал приятно. Впрочем, като всички фенове. Особено когато пролетният дял от първенството на „Б“ група чука на вратата и разпалените „говорители“ от „Поморие“, „Локо“ /Горна Оряховица/ и „Созопол“ наново ще отворят големите си уста. Вече имат и аргумент, за да внушават и манипулират кой отбор има място на най-високото място в групата. 
Падането на няколко керемиди от покрива идва навреме. Най-важното сега е треньори, футболисти и ръководители да се гледат очи в очи, да се разберат като мъже и вторичните трусове да заглъхнат бързо. Моментът е повече от специален - „Дунав“ е водач в класирането с 4 точки повече от основните си конкуренти и отборът никога не е бил толкова близо до пробив в „А“ група. Есенният бонус, събиран с толкова труд от треньори, футболисти и клубни шефове, не бива да бъде разпиляван. Няма никаква полза от повече вайкане, връщане назад и тежки анализи. А и народът от едно време казва, че всяко зло било за добро.